Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Organizacija i ekonomika proizvodnje janjadi na OPG-u Ante Ursić (CROSBI ID 415147)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mandić, Marta Organizacija i ekonomika proizvodnje janjadi na OPG-u Ante Ursić / Ranogajec, Ljubica (mentor); Osijek, . 2016

Podaci o odgovornosti

Mandić, Marta

Ranogajec, Ljubica

hrvatski

Organizacija i ekonomika proizvodnje janjadi na OPG-u Ante Ursić

Ovčarska proizvodnja je gospodarska grana koja se sve više razvija u Republici Hrvatskoj, zbog velikog broja autohtonih, ali i inozemnih pasmina. Merinolandschaf pasmina je jedna od najvažnijih pasmina ovaca u svijetu, nastala križanjem njemačkih autohtonih pasmina s merino pasminama, te se uzgaja zbog proizvodnje mesa i vune. OPG Ante Ursić bavi se ovčarskom proizvodnjom od 1999. godine s orijentacijom na proizvodnju janjadi. Analitičkim kalkulacijama je utvrđena dobit u proizvodnji janjadi kroz tri godine. Najveća dobit ostvarena je u 2013. godini u iznosu od 48.200 kuna, u 2014. godini iznosila je 11.479 kuna, a u 2015. godini samo 6.681 kuna. Najveću stavku u strukturi prihoda ima prodana janjad, a u strukturi troškova hrana. Rentabilnost koja je jedan od pokazatelja uspješnosti proizvodnje, na OPG- u Ante Ursić iznosila je od 28, 55% u prvoj godini do 6% u zadnjoj, a ekonomičnost se kretala također silaznim trendom od 1, 4 do 1, 06. Iako su ekonomski pokazatelji pozitivni, zabrinjavajući je njihov trend smanjenja.

ovčarska proizvodnja ; kalkulacije ; rentabilnost ; ekonomičnost

nije evidentirano

engleski

Organization and economics results of lambs production on family farm Ante Ursić

nije evidentirano

sheep raising ; costing ; profitability ; cost-effectiveness

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

29.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija