Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 902291

Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk


Jagatić Korenika, Ana-Marija; Batistić, Ivan; Jeromel, Ana
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk // Glasnik zaštite bilja, 40 (2017), 5; 94-102 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk
(Influence of cold maceration on Grk wine quality)

Autori
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Batistić, Ivan ; Jeromel, Ana

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 40 (2017), 5; 94-102

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
´Grk´, hladna maceracija, alkoholna fermentacija, selekcionirani kvasci, aromatski spojevi
(Grk, cold maceration, alcoholic fermentation, selected yeast)

Sažetak
Hladna maceracija se sve više nameće kao jedan od uobičajenijih tehnoloških postupaka u proizvodnji bijelih vina čime se utječe na kompleksnost arome i punoću okusa vina. Područje uzgoja autohtone sorte ´Grk´ (Vitis vinifera L.) usko je vezano uz otok Korčulu pri čemu je najpoznatiji vinogradarski položaj u Lumbardi. Dosadašnja tehnologija proizvodnje bijelih vina na tom području bila je vezana isključivo uz postupak brze prerade ili uz tradicionalnu maceraciju u nekontroliranim uvjetima. Cilj ovoga rada je primjenom kontrolirane hladne maceracije i različitih selekcioniranih sojeva kvasaca definirati osnovna fizikalno- kemijska svojstva, aromatski profil te senzorna svojstva vina Grk. U istraživanju je korišteno grožđe sorte ´Grk´, berbe 2014. godine te komercijalni sojevi kvasaca Lalvin EC 1118 i Lalvin QA23. Neposredno nakon procesa runjenja i muljanja ohlađenoga grožđa, dobiveni masulj maceriran je na temperaturi od 10 °C u trajanju od 6 sati. Nakon procesa taloženja, moštovi su inokulirani selekcioniranim kvascima te je provedena alkoholna fermentacija u kontroliranim uvjetima. U dobivenim vinima je provedena osnovna fizikalno-kemijska analiza prema metodama OIV-a, analiza aromatskih spojeva uz pomoć plinske kromatografije te senzorno ocjenjivanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record