Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polifenolni sastav i antioksidativna aktivnost biske - tradicionalne istarske travarice (CROSBI ID 654151)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Hanousek Čiča, Karla ; Rupert, Maja ; Mrvčić, Jasna ; Jedrejčić, Petra ; Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Stanzer, Damir Polifenolni sastav i antioksidativna aktivnost biske - tradicionalne istarske travarice. 2017. str. 124-124

Podaci o odgovornosti

Hanousek Čiča, Karla ; Rupert, Maja ; Mrvčić, Jasna ; Jedrejčić, Petra ; Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Stanzer, Damir

hrvatski

Polifenolni sastav i antioksidativna aktivnost biske - tradicionalne istarske travarice

Biska je tradicionalna istarska travarica koja se proizvodi maceracijom lišća imele u alkoholnoj bazi, najčešće rakiji komovici. Tijekom maceracije iz imele se u alkoholnu bazu ekstrahiraju različiti spojevi koji biski daju karakterističnu aromu, boju i okus te biološki aktivni spojevi (polifenoli, lektini, viskotoksini), koji imaju pozitivno djelovanje na zdravlje. Cilj rada je istražiti i usporediti polifenolni sastav i antioksidativnu aktivnost u 14 uzoraka biske (5 industrijskih i 9 proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima). Polifenolni sastav uzoraka biske određen je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) te spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteu reagensa, a antioksidativna aktivnost FRAP i DPPH metodom. Rezultati su pokazali da se količina polifenolnih spojeva u uzorcima znatno razlikuje. Na različit sadržaj polifenolnih spojeva u uzorcima biske utječe količina, podrijetlo i kvaliteta imele koja se macerira, različita jakost alkoholne baze, temperatura na kojoj se provodi maceracija te dodatak šećera ili meda tijekom maceracije. HPLC analizom je utvrđeno da su najzastupljeniji polifenolni spojevi u uzorcima biske protokatehinska kiselina i derivati flavonola. Nadalje, prosječni sadržaj ukupnih polifenola u biski iznosio je 196 ± 15 mg GAE L-1, te je u pozitivnoj korelaciji s antioksidativnom aktivnosti, što upućuje na činjenicu da prisutnost polifenolnih spojeva značajno doprinosi i antioksidativnoj aktivnosti uzoraka biske. Najveći sadržaj polifenola u uzorku biske iznosio je 545 mg GAE L-1. S obzirom da neki uzorci sadrže visok udio polifenola i imaju visoku antioksidativnu aktivnost, mala do umjerena konzumacija biske (prema preporukama EU: 1 piće/dan za žene ili 2 pića/dan za muškarce) može imati pozitivno djelovanje na zdravlje.

biska, imela, travarica, polifenoli, antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Polyphenolic profile and antioxidative activity of Biska - the traditional Istrian spirit drink

nije evidentirano

biska, mistletoe, herb spirit, polyphenols, antioxidative activity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

124-124.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

10. Međunarodni znanstveno-stručni skup - Hranom do zdravlja

poster

12.10.2017-13.10.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija