Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 902226

Molekularna identifikacija gljiva iz porodica Diaporthaceae i Botryosphaeriaceae izoliranih iz drva smokve u Hrvatskoj


Marin, Sanja
Molekularna identifikacija gljiva iz porodica Diaporthaceae i Botryosphaeriaceae izoliranih iz drva smokve u Hrvatskoj 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Molekularna identifikacija gljiva iz porodica Diaporthaceae i Botryosphaeriaceae izoliranih iz drva smokve u Hrvatskoj
(Molecular identification of fungi from families Diaporthaceae and Botryosphaeriaceae isolated from wood of figs in Croatia)

Autori
Marin, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2016

Stranica
25

Mentor
Miličević, Tihomir

Neposredni voditelj
Kaliterna, Joško

Ključne riječi
Ficus carica, molekularna identifikacija, mikoze drva, Botryosphaeriaceae, Diaporthaceae
(Ficus carica, molecular identification, mycosis wood Botryosphaeriaceae, Diaporthace)

Sažetak
Mikoze drva smokve (Ficus carica L.) su biljne bolesti koje uzrokuju fitopatogene gljive. Do danas u Hrvatskoj bolesti drva smokve nisu istraživane, dok su u svijetu ta istraživanja ukupno gledano relativno rijetka. Od gljiva patogena drva smokve najvažnijima se smatraju one iz porodice Diaporthaceae, no u posljednje vrijeme u svijetu gljive iz porodice Botryosphaeriaceae dobivaju na važnosti kao novi patogeni smokve. S ciljem utvrđivanja prisutnosti i taksonomske pripadnosti gljiva iz porodica Diaporthaceae i Botryosphaeriaceae na smokvi u Hrvatskoj, s više lokaliteta na području Dalmacije tijekom 2014. i 2015. godine prikupljeni su uzorci bolesnog drva smokve. Iz uzoraka su izolirani izolati gljiva u čistoj kulturi, a oni koje su prema fenotipskim obilježjima pripadali u porodicu Diaporthaceae ili Botryosphaeriaceae izdvojeni su od ostalih izolata te podvrgnuti molekularnoj analizi. U navedenoj analizi svim navedenim izolatima izolirana je ukupna genomska DNA, a potom je metodom lančane reakcije polimerazom (PCR), za izolate iz obiju porodica, umnožen molekularni marker ITS korištenjem para početnica ITS5/ITS4, odnosno za izolate iz porodice Botryosphaeriaceae dodatno još i molekularni marker EF1-α korištenjem para početnica EF1-728F/EF1-986R. Dobiveni PCR produkti umnažanja molekularnih markera pročišćeni su uporabom kita za pročišćavanje PCR produkata, te je sekvenciranjem utvrđen nukleotidni slijed njihovih sekvenci. Sve sekvence uspoređene su s odgovarajućim sekvencama referentnih izolata u međunarodnoj banci gena GenBank korištenjem metode BLAST te dodatno i filogenetskom analizom. Navedenim metodama identificirane su sljedeće vrste iz porodice Botryosphaeriaceae: Neofusicoccum parvum, Dothiorella omnivora, Dothiorella sempervirentis, Spencermartinsia viticola te Spencermartinsia plurivora. Jedinom izoliranom izolatu gljive iz porodice Diaporthaceae nije uspješno sekvencioniran molekularni marker ITS te je stoga, prema morfološkim karakteristikama kolonije na KDA, identificiran do razine roda kao Diaporthe sp. Donesen je zaključak da, suprotno očekivanom, gljive iz porodice Botryosphaeriaceae na smokvi u Hrvatskoj imaju znatno veću zastupljenost od vrsta iz porodice Diaporthaceae. Također, od pet vrsta gljiva iz porodice Botryosphaeriaceae prvi put u svijetu nađenih na smokvi, čak dvije, N. parvum i S. viticola bi mogli biti potencijalno važni patogeni na smokvi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb