Patvorenje ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske (CROSBI ID 415093)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pećnik, Monika
Kalit, Samir
hrvatski
Patvorenje ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske
Sirevi od kozjeg/ovčjeg mlijeka smatraju se patvorenim ukoliko se dokaže prisutnost od minimalno 1% udjela kravljeg mlijeka. Stoga je cilj ovog rada utvrditi pojavnost patvorenja ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske. Metoda dokazivanja patvorenja obuhvaćala je izolaciju kazeina iz sira (n=25), izoelektrično fokusiranje γ2 i γ3-kazeina dobivenih hidrolizom β-kazeina djelovanjem plazmina kao referentnu metodu, te detekciju i kvantitativno određivanje γ-kazeina kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka metodom dezintometrije. Rezultati za svaki pojedini uzorak sira uspoređeni su s deklaracijom i unešeni u tablicu kako bi se dokazala eventualna prisutnost patvorenih ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske. Metoda izoelektričnog fokusiranja, koja se primjenjuje kao referentna za ovakve vrste analiza, pokazala se prikladnom za detekciju kravljeg mlijeka u ovčjim i kozjim sirevima. Rezultati ovog rada utvrdili su patvorenje kod 24% uzoraka sira sa tržišta Republike Hrvatske, odnosno udio kravljeg mlijeka u patvorenim sirevima bio je u rasponu 2% do 18%.
ovčji sir, kozji sir, patvorenje, izoelektrično fokusiranje
nije evidentirano
engleski
Adulteration of ewe and goat cheeses on the market of Republic of Croatia
nije evidentirano
ewe cheese, goat cheese, adulteration, isoelectric focusing
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
27.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb