Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Patvorenje ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske (CROSBI ID 415093)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pećnik, Monika Patvorenje ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske / Kalit, Samir (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Pećnik, Monika

Kalit, Samir

hrvatski

Patvorenje ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske

Sirevi od kozjeg/ovčjeg mlijeka smatraju se patvorenim ukoliko se dokaže prisutnost od minimalno 1% udjela kravljeg mlijeka. Stoga je cilj ovog rada utvrditi pojavnost patvorenja ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske. Metoda dokazivanja patvorenja obuhvaćala je izolaciju kazeina iz sira (n=25), izoelektrično fokusiranje γ2 i γ3-kazeina dobivenih hidrolizom β-kazeina djelovanjem plazmina kao referentnu metodu, te detekciju i kvantitativno određivanje γ-kazeina kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka metodom dezintometrije. Rezultati za svaki pojedini uzorak sira uspoređeni su s deklaracijom i unešeni u tablicu kako bi se dokazala eventualna prisutnost patvorenih ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske. Metoda izoelektričnog fokusiranja, koja se primjenjuje kao referentna za ovakve vrste analiza, pokazala se prikladnom za detekciju kravljeg mlijeka u ovčjim i kozjim sirevima. Rezultati ovog rada utvrdili su patvorenje kod 24% uzoraka sira sa tržišta Republike Hrvatske, odnosno udio kravljeg mlijeka u patvorenim sirevima bio je u rasponu 2% do 18%.

ovčji sir, kozji sir, patvorenje, izoelektrično fokusiranje

nije evidentirano

engleski

Adulteration of ewe and goat cheeses on the market of Republic of Croatia

nije evidentirano

ewe cheese, goat cheese, adulteration, isoelectric focusing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

27.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija