Implementacija HACCP-a u odobrenom objektu za preradu mlijeka malog kapaciteta (CROSBI ID 415092)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vnučec, Magdalena
Kalit, Samir
hrvatski
Implementacija HACCP-a u odobrenom objektu za preradu mlijeka malog kapaciteta
Pravne strukture kojima se povodi zakonodavstvo na području sigurnosti hrane unutar Europske unije, nisu uvijek bile ujednačene. Neujednačenosti je dovela do brojnih trgovinsko pravnih problema. U svrhu pojednostavljenja trgovine te u svrhu zaštite zdravlja potrošača na području Europske unije, Europska komisija razvija jedinstveni sustav upravljanja svim procesima proizvodnje hrane, izuzevši primarnu proizvodnju. Primjenu sustava koji se temelji na analizi opasnosti i uspostavi kritičnih kontrolnih točaka (HACCP), u Republici Hrvatskoj od 31. srpnja 2006. godine, dužni su provoditi svi subjekti u poslovanju s hranom. Prilikom provedbe primjene sustava u objektima malog kapaciteta koji posluju s hranom, nerijetko dolazi do problema u implementaciji i provođenju HACCP-a zbog infrastrukturne manjkavosti takvih objekata u smislu broja prostorija, opreme i uređenosti objekta. Stoga je cilj ovoga rada prikazati način implementacije HACCP sustava u odobrenom objektu za preradu mlijeka malog kapaciteta. Način implementacije sustava opisani su na primjeru odobrene mljekare malog kapaciteta prerade mlijeka do 300 l na dan koristeći 12 koraka implementacije HACCP sustava te su opisane posebnosti predmetnog objekta malog kapaciteta sukladno uvjetima pravila o mjerama prilagodbe („Flexibility“).
HACCP sustav, implementacija, prerada mlijeka malog kapaciteta, odobreni objekti
nije evidentirano
engleski
Implementacija HACCP-a u odobrenom objektu za preradu mlijeka malog kapaciteta
nije evidentirano
HACCP system, implementation, small capacity milk processing, approved facilities
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
29.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb