Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kraj znanosti? Kraj svijeta? (CROSBI ID 781242)

Druge vrste radova | audio/video zapis

Šiber, Antonio Kraj znanosti? Kraj svijeta? // Youtube: Audio zapis i slajdovi predavanja održanog na 7. festivalu znanosti u Sinju.. 2016.

Podaci o odgovornosti

Šiber, Antonio

hrvatski

Kraj znanosti? Kraj svijeta?

Naše se društvo uzda u napredak. U buduće vrijeme obilja, viška vrijednosti i otplativih kamata. Veliki dio te nade proizlazi iz snažnog tehnološkog napretka kojem smo svjedočili u zadnjih dvjestotinjak godina, a taj je napredak bio temeljen na otkrićima prirodnih znanosti. No, hoće li znanost i u vremenu pred nama biti tako plodonosna i neumorno pokretati društveni razvoj kao i dosad? Što ako nam budućnost donosi zastoj u znanstvenim spoznajama, bez obzira na veliki broj istraživača i velika sredstva koja se u razvijenim društvima ulažu u znanost? Ima li znanosti uopće kraja? Je li znanost pothvat ljudske vrste koji nužno mora voditi novim spoznajama? Što ako je znanost ograničena, ako je zatvoreni teritorij čije su krajnje granice definirane biološki - konačnim sposobnostima ljudskog mozga i uma? I što ako smo već blizu tih granica? Ova su pitanja iznimno teška, a odgovori na njih nužno magloviti. No, upravo bi ta pitanja mogla biti ključna za opstanak ljudske vrste, pogotovo u situaciji u kojoj smo suočeni s prijetnjama koje nas mogu potpuno izbrisati kao vrstu: globalnim zatopljenjem, neizlječivim virusnim zarazama, potpuno rezistentnim bakterijama, nuklearnim ratom, zagađenjem, povećanom potrošnjom energije... Znatan dio ovih prijetnji proizlazi upravo iz znanstvenog napretka, ali znanost je jedina koja na njih može dati adekvatan odgovor. No, što ako odgovora više nema? Što ako je kraj znanosti blizu? Znači li kraj znanosti i kraj svijeta kakvog poznajemo? Pierre-Gilles de Gennes je iznio zanimljiv razlog zbog kojeg nismo uspostavili kontakt s izvanzemaljskim civilizacijama. Prema njemu, otkriće elektro-magnetske tehnologije s kojom bi neka civilizacija mogla stupiti u kontakt s drugim svjetovima znači i njen skorašnji kraj. On smatra da je moguće da je napredna civilizacija, sposobna za radijsko emitiranje, nestabilan fenomen tj. da može biti da određeni nivo znanja, koji se odražava u svladavanju komunikacijskih tehnologija, nužno stvara unutarnje sukobe koji su nerješivi i autodestruktivni. Može li znanost riješiti te unutarnje sukobe ili će i ona postati bespomoćna bližeći se svom kraju? Znači li, još jednom, kraj znanosti i kraj svijeta kakvog poznajemo?

Znanost, eshatologija, kontekst

nije evidentirano

engleski

The end of science? The end of the world?

nije evidentirano

Science, eschatology, context

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Youtube: Audio zapis i slajdovi predavanja održanog na 7. festivalu znanosti u Sinju.

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Fizika, Sociologija, Biologija

Poveznice