Antibakterijsko djelovanje spoja bakrovog sulfat pentahidrata na bakteriju Erwinia amylovora (CROSBI ID 415080)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Žokalj, Anja
Đermić, Edyta
hrvatski
Antibakterijsko djelovanje spoja bakrovog sulfat pentahidrata na bakteriju Erwinia amylovora
Od patogena koji ugrožavaju proizvodnju voćnih vrsta, uzročnik bakterioznog paleža, bakterija Erwinia amylovora, svakako pripada u najznačajnije na svjetskoj razini. Ova je bolest prisutna u četrdesetak država diljem svijeta. Kao najugroženiji domaćini bakterije E. amylovora, većinom se navode kruška i dunja, dok se jabuka smatra manje osjetljivom na ovu zarazu. Obzirom na zastupljenost domaćina, bakteriozni palež je najdestruktivniji za jabuku i krušku. U Hrvatskoj su karakteristični simptomi koji podsjećaju na palež (engl. Fire blight) uočeni prije više od 25 godina, u okolici Osijeka. Premda poduzeta, eradikacija nije bila potpuna te se bakteriozni palež do sada proširio i bolest je prisutna u većem dijelu kontinentalne Hrvatske. Bolesna stabla moguće je ozdraviti jedino rezidbom, dok najbolje rezultate u sprječavanju nastanka novih zaraza postižu preventivne mjere intergirane zaštite bilja. Nekoliko raspoloživih registriranih pripravaka za kemijsko preventivno suzbijanje potrebno je pravovremeno primjenjivati sukladno preporukama prognoznih modela. Ovim radom se u uvjetima in vitro testiralo antibakterijsko djelovanje vodenih otopina bakrovog sulfat pentahidrata na izolat bakterije Erwinia amylovora iz kruške s lokacije Kutjevo. Rezultati rada idu u prilog korištenju slabijih otopina ovog spoja za potrebe preventivnog suzbijanja uzročnika bakterioznog paleža u vremenu prije nastanka novih zaraza.
bakteriozni palež, jabuka, kruška, Erwinia amylovora, bakrov(II) sulfat pentahidrat
nije evidentirano
engleski
Antibacterial activity of copper sulphate pentahydrate onbacterium Erwinia amylovora
nije evidentirano
Fireblight, apple, pear, Erwinia amylovora, copper(II) sulphate pentahydrate
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
29.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb