Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antibakterijsko djelovanje spoja bakrovog sulfat pentahidrata na bakteriju Erwinia amylovora (CROSBI ID 415080)

Ocjenski rad | diplomski rad

Žokalj, Anja Antibakterijsko djelovanje spoja bakrovog sulfat pentahidrata na bakteriju Erwinia amylovora / Đermić, Edyta (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Žokalj, Anja

Đermić, Edyta

hrvatski

Antibakterijsko djelovanje spoja bakrovog sulfat pentahidrata na bakteriju Erwinia amylovora

Od patogena koji ugrožavaju proizvodnju voćnih vrsta, uzročnik bakterioznog paleža, bakterija Erwinia amylovora, svakako pripada u najznačajnije na svjetskoj razini. Ova je bolest prisutna u četrdesetak država diljem svijeta. Kao najugroženiji domaćini bakterije E. amylovora, većinom se navode kruška i dunja, dok se jabuka smatra manje osjetljivom na ovu zarazu. Obzirom na zastupljenost domaćina, bakteriozni palež je najdestruktivniji za jabuku i krušku. U Hrvatskoj su karakteristični simptomi koji podsjećaju na palež (engl. Fire blight) uočeni prije više od 25 godina, u okolici Osijeka. Premda poduzeta, eradikacija nije bila potpuna te se bakteriozni palež do sada proširio i bolest je prisutna u većem dijelu kontinentalne Hrvatske. Bolesna stabla moguće je ozdraviti jedino rezidbom, dok najbolje rezultate u sprječavanju nastanka novih zaraza postižu preventivne mjere intergirane zaštite bilja. Nekoliko raspoloživih registriranih pripravaka za kemijsko preventivno suzbijanje potrebno je pravovremeno primjenjivati sukladno preporukama prognoznih modela. Ovim radom se u uvjetima in vitro testiralo antibakterijsko djelovanje vodenih otopina bakrovog sulfat pentahidrata na izolat bakterije Erwinia amylovora iz kruške s lokacije Kutjevo. Rezultati rada idu u prilog korištenju slabijih otopina ovog spoja za potrebe preventivnog suzbijanja uzročnika bakterioznog paleža u vremenu prije nastanka novih zaraza.

bakteriozni palež, jabuka, kruška, Erwinia amylovora, bakrov(II) sulfat pentahidrat

nije evidentirano

engleski

Antibacterial activity of copper sulphate pentahydrate onbacterium Erwinia amylovora

nije evidentirano

Fireblight, apple, pear, Erwinia amylovora, copper(II) sulphate pentahydrate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

29.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biologija