Pozicioniranje ponude hrane u turizmu pomoću genetski nemodificirane hrane (CROSBI ID 485086)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Franjić, Zoran
hrvatski
Pozicioniranje ponude hrane u turizmu pomoću genetski nemodificirane hrane
Turisti postaju sve izbirljiviji pri konzumiranju različitih segmenata ponude. Globalizacija i internet, praćeni porastom razine kulture i informiranosti doprinose sve selektivnijem ponašanju turista. Porast kulture i svijesti o zdravoj prehrani, pokreti ; &laquo ; slow food&raquo ; , &laquo ; zeleni&raquo ; , ekologija, nameću potrebu za pozicioniranjem vrlo važnog segmenta &laquo ; turističkog proizvoda&raquo ; ; - hrane. Sve manje je onih koji hranu smatraju &laquo ; nužnim zlom&raquo ; , &laquo ; prijekom potrebom&raquo ; , a sve više onih koji od konzumiranja hrane očekuju osim zadovoljenja fizioloških potreba i užitak, održavanje zdravlja, ugodan doživljaj, čak ugodnu avanturu. U Hrvatskoj je potrebno izvršiti pozicioniranje selektivnih vidova konzumiranja hrane vezano za turizam. Pozicioniranje hrane prema prethodno opisanim kriterijima može se postići marketiranjem Hrvatskog turizma pomoću već prisutnog slogana ; &laquo ; Croatia - GM free Country, a i preko još nekih projekata sa istom tematikom. Hrvatska treba donijeti zakon i zabranu korištenja genetski modificirane hrane i sa time još argumentiranije nastupati na međunarodnom turističkom tržištu gdje su već identificirane potrebe turističkih potrošaća u smjeru zdrave prehrane pa takvim nastojanjima pojačati pozicioniranja u odnosu na turistički konkurentne zemlje. Slavoniji, kao glavnom i najvećem području sa takvim resursima treba u tome smislu omogućiti bolje povezivanje sa hrvatskim jadranskim turističkim kapacitetima.
pozicioniranje; turizam; genetski nemodificirana hrana
nije evidentirano
engleski
Positioning of the Food Offer in Tourism through Genetically Unmodified Food
nije evidentirano
positioning; genetically unmodified food; tourism
nije evidentirano
Podaci o prilogu
155-165-x.
2002.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske
Meler, Marcel
Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske
predavanje
07.06.2002-08.06.2002
Osijek, Hrvatska