Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 901770

“Od grada do žlice” – model urbane regeneracije kao sveobuhvatni pristup oživljavanju povijesne gradske jezgre


Kostešić, Iva; Vukić, Feđa
“Od grada do žlice” – model urbane regeneracije kao sveobuhvatni pristup oživljavanju povijesne gradske jezgre // Modeli revitalizacije i unaprjeđenja kulturnog naslijeđa / Obad Šćitaroci, Mladen (ur.).
Zagreb: Arhitektonski fakultet, 2017. str. 68-68 (ostalo, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
“Od grada do žlice” – model urbane regeneracije kao sveobuhvatni pristup oživljavanju povijesne gradske jezgre
("From the city to the spoon" - urban regeneration model as a comprehensive approach to the revitalization of historic urban cores)

Autori
Kostešić, Iva ; Vukić, Feđa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Modeli revitalizacije i unaprjeđenja kulturnog naslijeđa / Obad Šćitaroci, Mladen - Zagreb : Arhitektonski fakultet, 2017, 68-68

ISBN
978-953-8042-30-0

Skup
HERU Urbanizam naslijeđa. Urbanistički i prostorni modeli za oživljavanje i unaprjeđenje kulturnog naslijeđa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.05.2017

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Urbana regeneracija, arhitektura, urbanizam, dizajn, interdisciplinarni pristup
(Urban regeneration, architecture, urbanism, design, interdisciplinary approach)

Sažetak
Model urbane regeneracije kao koncept i praksa oživljavanja povijesnih gradskih sredina javlja se početkom 1990-ih godina i od tada predstavlja dominantu projektantsku praksu u domeni obnove povijesnih jezgri (npr. Barcelona i Genova). Za razliku od ranijih modela urbanih politika, poput urbane rekonstrukcije, urbane revitalizacije, urbane obnove i urbane preobrazbe, regeneracija pretpostavlja sveukupni i integrirani pristup obnovi gradske sredine uzimajući u obzir materijalne i nematerijalne dimenzije prostora koje čine okosnicu identiteta i slike grada. Roberts urbanu regeneraciju definira kao dugotrajnu i dugoročnu, sveobuhvatnu i integriranu akciju kojom se nastoje riješiti ekonomski, socijalni, ekološki i fizički nedostaci prostora. Kao potencijalni nedostatak i problem provedbe ovog modela postavlja se pojava gentrifikacije, koja bi se mogla izbjeći djelovanjem u skladu s društveno- ekonomskim i etičkim normama. Urbana regeneracija, kao sveobuhvatan proces, ne odnosi se samo na obnovu pojedinačne zgrade, već šireg gradskog područja, uključujući sve sustave ključne u procesu interakcije na relaciji grad - korisnik. Rješenje se tako utemeljuje ponajprije na stavovima lokalnog stanovništva koje boravi na prostoru predviđene obnove, kao i drugih dionika iz javne i privatne domene koji zajednički djeluju za dobrobit zajednice. Projekt urbane regeneracije u tom bi kontekstu trebao biti sveobuhvatan – provođen i realiziran u suradnji stručnjaka iz relevantnih područja uključujući sociologiju, urbanizam, arhitekturu i dizajn, ne bi li se realizirala obnova s fokusom na sve ključne elemente – „od žlice do grada“ – kako je projektiranje u različitim mjerilima definirao E. N. Rogers. Projektna i planerska praksa obnove povijesnih jezgri najčešće se fokusira na veće mjerilo – na razini prostora grada. Za uspješnu reintegraciju dijelova urbane sredine u funkcionalnu cjelinu potrebno je uspostaviti sveobuhvatnu metodu uključivanjem i elemenata iz domene manjeg mjerila. Istodobnim projektiranjem u različitim mjerilima, „od grada do žlice“, utemeljenim na materijalnim i simboličkim komponentama gradskog prostora, postigla bi se koherentna okolina koja podupire integritet i identitet prostora. Sveobuhvatan i simultan pristup koji objedinjuje sociološka, psihološka, ekonomska i prostorna istraživanja daje osnovu za realizaciju oživljene sredine kroz sintezu urbanizma, arhitekture i dizajna predmeta i komunikacija. Ključno pitanje danas, u kontekstu aktualnih problema života u povijesnim sredinama u Hrvatskoj, jest – koliko je takva sinteza metode projektiranja doista moguća kao model projektnog djelovanja?

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Znanost o umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-2032

Ustanove
Arhitektonski fakultet, Zagreb