Kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja sorte Oblica iz maslinika otoka Prvića (CROSBI ID 414969)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mažibrada, Luka
Benčić, Đani
Batelja Lodeta, Kristina
hrvatski
Kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja sorte Oblica iz maslinika otoka Prvića
Maslina se u Hrvatskoj pa tako i na hrvatskim otocima uzgaja već nekoliko tisuća godina. Zbog svoje loše povezanosti s kopnom na otocima su stanovnici razvili način čuvanja ploda maslina u moru. Naime potapanjem plodova masline u more spriječava se nagnječenje ploda i kvarenje na zraku, što je otočanima davalo dovoljno vremena da zvrše cijelu berbu. Iako se broj uljara povećao i mnoge od njih se nalaze na samim otocima, kod ljudi je ostao običaj potapanja maslina u more. Provelo se istraživanje na tri uzorka iz istog maslinika sa otoka Prvića, od kojih je jedan uzorak išao u preradu odmah nakon berbe, a druga dva su dobivena od plodova koji su čuvani u morskoj vodi.
Prvić, maslinovo ulje, morska voda
nije evidentirano
engleski
Quality of Virgin Olive Oil Varieties Oblica of Olive Grove of Prvić Island
nije evidentirano
olive oil, Prvić, sea water
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
28.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb