Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sociokulturni, ekonomski i ekološki motivi za preorijentaciju s konvencionalne na ekološku poljoprivredu (CROSBI ID 414909)

Ocjenski rad | diplomski rad

Prepelec, Kristina Sociokulturni, ekonomski i ekološki motivi za preorijentaciju s konvencionalne na ekološku poljoprivredu / Žutinić, Đurđica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Prepelec, Kristina

Žutinić, Đurđica

hrvatski

Sociokulturni, ekonomski i ekološki motivi za preorijentaciju s konvencionalne na ekološku poljoprivredu

Ekološka poljoprivreda (proizvodnja) se najčešće određuje kao sveobuhvatni sustav upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane koji objedinjuje najbolju praksu očuvanja okoliša, biološke raznolikosti, primjenu visokih standarda za dobrobit životinja uvažavajući socioekonomske, geoklimatske i kulturne posebnosti lokalnih područja. U sociološkom smislu ekološka poljoprivreda jest svjetonazor, stil života koji nastoji i teži održivom razvoju kao temeljnom usmjerenju. Komparativne prednosti ekološke poljoprivrede iz perspektive održivog razvoja i s njim povezanog sustava vrijednosti, dovode do povećanog interesa proizvođača za bavljenje ekološkom proizvodnjom. U radu se iznose rezultati empirijskoga istraživanja koje je provedeno na tri odabrana obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Virovitičko-podravskoj županiji, koja su se ranije bavila proizvodnjom duhana, a sada ekološkim uzgojem kamilice. Osnovni cilj rada je bio ustanoviti koji su sociokulturni, ekonomski i ekološki motivi rukovodili proizvođače da se preorijentiraju s konvencionalne na ekološku proizvodnju te kako vide perspektivu razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. U analizi smo koristili domaću i stranu literaturu te podatke prikupljene intervjuom. Prema iskazima ispitanika uzgoj duhan je radno zahtjevniji i tretira se velikim količinama pesticida što ih je motiviralo na početak bavljenja proizvodnjom kamilice. Kad je ostvareni dohodak od proizvodnje duhana bio jednak dohotku kamilice, proizvođači u potpunosti napuštaju uzgoj duhana. Također, smatraju da je u poljoprivredi bitna specijalizacija te je potrebno opredijeliti se samo za jednu proizvodnju. Nije se moglo istovremeno baviti uzgojem duhana i kamilice jer se time narušavaju pravila i propisi, uvjeti i mjere koji su vezane za ekološki uzgoj kamilice. Istraživanje je pokazalo da ispitanici vole svoj trenutni odabir, smatraju da će i njihova djeca nastaviti s tom proizvodnjom te vide budućnost u razvoju ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. Preporučuju i drugim proizvođačima da se prebace na ekološki uzgoj kamilice.

ekološka proizvodnja, konvencionalna poljoprivreda, motivi, kamilica

nije evidentirano

engleski

Socio-cultural, economic and environmental motives for re-orientation from conventional to organic farming

nije evidentirano

organic production, conventional production, agriculture, motives, chamomile

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

26.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Sociologija