Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Aromatski profil i gospodarska svojstva klonskih kandidata sorte vinove loze 'Žlahtina' (CROSBI ID 414884)

Ocjenski rad | diplomski rad

Domić, Mislav Aromatski profil i gospodarska svojstva klonskih kandidata sorte vinove loze 'Žlahtina' / Preiner, Darko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Domić, Mislav

Preiner, Darko

hrvatski

Aromatski profil i gospodarska svojstva klonskih kandidata sorte vinove loze 'Žlahtina'

Žlahtina je najvažnija autohtona sorta vinove loze na području Primorsko-goranske županije, a posebno na otoku Krku. Klonskom selekcijom ove sorte, koja je započela 2005. godine, izdvojeni su klonski kandidati kod kojih su uočene i potvrđene pozitivne promjene osnovnih gospodarski važnih svojstava (prinos, sadržaj šećera i kiselina u moštu i sl.). Tijekom klonske selekcije nastoji se utvrditi da li se klonski kandidati međusobno razlikuju i u slučaju sadržaja aromatskih spojeva u grožđu, koji su kod bijelih sorata od izuzetne važnosti zbog toga što uvjetuju kvalitetu i primarnu aromu vina. Istraživanje je provedeno nad 12 klonskih kandidata sorte Žlahtina. Uzorkovanje grožđa provedeno je u fazi pune zrelosti u 2015. godini, u pokusnom nasadu u Vrbniku na otoku Krku. Analize su provedene u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Kod svih klonova su uočene razlike u vizualnoj evaluaciji kao i u kemijskoj analizi. Najveće razlike uočene su kod aromatskog sastava gdje se klonovi razlikuju u očitanoj koncentraciji određenog spoja i ukupnoj koncentraciji aromatskih spojeva. Među nekim klonovima više dominiraju terpeni, a kod nekih norisoprenoidi. U prosjeku dominiraju beta- damaskenon i geranijska kiselina. Rose oksid nije utvrđen ni kod jednog klona. Klon OB343 od četiri analizirana spoja ima najveću izmjerenu koncentraciju kao i najveću ukupnu koncentraciju aromatskih spojeva, stoga je pokazao najbolje rezultate u pogledu primarnih aroma. Klon OB357 od šest spojeva ima najmanju izmjerenu koncentraciju. Klon OB182 ima najmanju ukupnu koncentraciju svih analiziranih spojeva.

autohtone sorte vinove loze, klon, klonska selekcija, Žlahtina, aromatski sastav

nije evidentirano

engleski

Aromatic profile and production characteristics of grapevine cultivar 'Žlahtina' clone candidates

nije evidentirano

native varieties, pošip, maraština, vugava, debit, clonal selection, flavour compound

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

26.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)