Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj soja kvasca na aromatski profil vina Sauvignon bijeli (CROSBI ID 414878)

Ocjenski rad | diplomski rad

Karković, Juraj Utjecaj soja kvasca na aromatski profil vina Sauvignon bijeli / Jeromel, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Karković, Juraj

Jeromel, Ana

hrvatski

Utjecaj soja kvasca na aromatski profil vina Sauvignon bijeli

Aromatski profil pojedinog vina definiran je genetskim svojstvima sorte, agroklimatskim uvjetima i proizvodnoj godini, kemijskim sastavom mošta i samim kvascem koji provodi alkoholnu fermentaciju. Različitost u metabolizmu komercijalno dostupnih sojeva kvasca uvelike može utjecati na koncentraciju stvorenih fermentacijskih aroma čime se u konačnici značajno modificira aromatski profil dobivenog vina. Ovo istraživanje proučava utjecaj različitih sojeva kvasca na aromatski profil vina Sauvignon bijeli, berba 2013. Istraživanje je provedeno u nasadu Sauvignona bijelog (Vitis vinifera L.) posađenim u Svetom Ivanu Zelini. Berba je obavljena ručno, u trenutku tehnološke zrelosti. U istraživanju su korišteni komercijalni sojevi kvasca koji se nalaze na tržištu: Lalvin EC1118, Lalvin R2, Anchor VIN13, Uvaferm exence, Flavia+QA23. Provedena je kemijska analiza pojedinih viših alkohola, hlapivih estera te terpena i C13 norizoprenoida primjenom plinske kromatografije. Na temelju provedenog istraživanja potvrđen je utjecaj različitih sojeva kvasaca na sintezu pojedinih spojeva fermentacijske arome kao i na oslobađanje spojeva nosioca primarne arome. Iz dobivenih rezultata možemo izdvojiti sojeve kvasca VIN13 i Flavia+QA23 zbog njihove izražene sposobnosti oslobađanja monoterpena i pojedinačnih C13 norizoprenoida. Sojevi kvasca Uvaferm exence i R2 su potvrdili svoju veću sposobnost sinteze fermentacijskih aroma primarno 2-fenil etanola te etil butirata. Predsjednik stručnog povjerenstva Jeromel Ana

alkoholna fermentacija, Sauvignon bijeli, kvasac, Lalvin EC1118, Lalvin R2, Anchor VIN13, Uvaferm exence, Flavia+QA23

nije evidentirano

engleski

Influence of yeast strain on the aroma profile of Sauvignon wines

nije evidentirano

yeasts, alcoholic fermentation, sauvignon blanc

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

29.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)