Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 901073

Mjerenje skupljanja samozbijajućeg betona


Würth Donka, Banjad Pečur Ivana
Mjerenje skupljanja samozbijajućeg betona // Zbornik radova 1. međunarnodne konferencije GRAĐEVINSKI MATERIJALI ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST (CoMS_2017), / Banjad Pečur, Ivana ; Baričević, Ana ; Štirmer, Nina ; Bjegović, Dubravka (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet, 2017. str. 244-248 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Mjerenje skupljanja samozbijajućeg betona
(Self-compacting concrete shrinkage measurment)

Autori
Würth Donka, Banjad Pečur Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 1. međunarnodne konferencije GRAĐEVINSKI MATERIJALI ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST (CoMS_2017), / Banjad Pečur, Ivana ; Baričević, Ana ; Štirmer, Nina ; Bjegović, Dubravka - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet, 2017, 244-248

ISBN
978-953-8168-04-8

Skup
GRAĐEVINSKI MATERIJALI ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST (CoMS_2017)

Mjesto i datum
Zadar, R Hrvatska, 19. - 21. travnja 2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Samozbijajući beton, skupljanje, mjerenje, laboratorij, gradilište
(Self-compacting concrete, shrinkage, measurement, laboratory, construction site)

Sažetak
Skupljanje samozbijajućeg betona je volumna deformacija koja se dešava u betonu već u fazi hidratacije cementa, a traje i nakon hidratacije. Posljedice većeg skupljanja betona su pukotine. Na veličinu skupljanja samozbijajućeg betona utječe nekoliko čimbenika a to su: dimenzije konstruktivnog elementa, sastavni materijali betona, uvjeti okoline u kojoj se nalazi ab element, te način i vrijeme njegovanja. U radu je prikazano mjerenje skupljanja samozbijajućeg betona koji je ugrađen u konstrukciju. Mjerenja su provedena na uzorcima prizmi koje se nalaze u laboratorijskim kontroliranim uvjetima prema normi HRN U.M1.029 - Određivanje volumnih deformacija. Ostala dva mjerenja provedena su na gradilištu. Prvo mjerenje započeto je u fazi svježeg betona, te su ispitni uzorci prizme ostavljeni na gradilištu u uvjetima okoline konstrukcije. Drugo mjerenje skupljanja provedeno je direktno na ab elementima, odmah nakon uklanjanja oplate. Skupljanje betona na gradilištu mjereno je na ab zidu i ab stupu. U radu su prikazani dobiveni rezultati mjerenja skupljanja samozbijajućeg betona.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Tehničko veleučilište u Zagrebu