Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 901042

KARAKTERIZACIJA BISKE – TRADICIONALNE ISTARSKE TRAVARICE


Jedrejčić, Petra
KARAKTERIZACIJA BISKE – TRADICIONALNE ISTARSKE TRAVARICE 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
KARAKTERIZACIJA BISKE – TRADICIONALNE ISTARSKE TRAVARICE
(CHARACTERIZATION OF BISKA – TRADITIONAL ISTRIAN SPIRIT DRINK)

Autori
Jedrejčić, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
2017

Stranica
27

Mentor
Mrvčić Jasna

Ključne riječi
Biološki aktivne tvari, biska, jaka alkoholna pića, travarica, žuta imela
(Biological active compounds, biska, spirit drink, strong alcoholic beverages, yellow mistletoe)

Sažetak
Biska je tradicionalna travarica koja se proizvodi maceracijom lišća žute imele na području Istre. Tijekom procesa proizvodnje biske iz imele se u alkoholnu bazu ekstrahiraju različiti spojevi za koje se smatra da pridonose pozitivnim zdravstvenim učincima konačnog proizvoda. Cilj rada bio je utvrditi razlike u sadržaju ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti u dvadeset različitih uzoraka biske te utvrditi postojanje korelacija između ta dva parametra. Koncentracija ukupnih fenola određena je spektrofotometrijski pomoću Folin – Ciocalteu reagensa, a antioksidacijska aktivnost FRAP i DPPH metodama. Uzorcima je također određena koncentracija prisutnog etanola odnosno njihova alkoholna jakost. Rezultati su pokazali da se količina fenolnih spojeva u uzorcima znatno razlikuje što je moguće zbog tehnološkog procesa proizvodnje odnosno parametara kao što su količina, podrijetlo i kvaliteta lišća koje se macerira, zbog jakosti alkoholne baze ili duljine same maceracije te da su ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost u pozitivnoj korelaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb