KARAKTERIZACIJA BISKE – TRADICIONALNE ISTARSKE TRAVARICE (CROSBI ID 414865)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jedrejčić, Petra
Mrvčić Jasna
hrvatski
KARAKTERIZACIJA BISKE – TRADICIONALNE ISTARSKE TRAVARICE
Biska je tradicionalna travarica koja se proizvodi maceracijom lišća žute imele na području Istre. Tijekom procesa proizvodnje biske iz imele se u alkoholnu bazu ekstrahiraju različiti spojevi za koje se smatra da pridonose pozitivnim zdravstvenim učincima konačnog proizvoda. Cilj rada bio je utvrditi razlike u sadržaju ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti u dvadeset različitih uzoraka biske te utvrditi postojanje korelacija između ta dva parametra. Koncentracija ukupnih fenola određena je spektrofotometrijski pomoću Folin – Ciocalteu reagensa, a antioksidacijska aktivnost FRAP i DPPH metodama. Uzorcima je također određena koncentracija prisutnog etanola odnosno njihova alkoholna jakost. Rezultati su pokazali da se količina fenolnih spojeva u uzorcima znatno razlikuje što je moguće zbog tehnološkog procesa proizvodnje odnosno parametara kao što su količina, podrijetlo i kvaliteta lišća koje se macerira, zbog jakosti alkoholne baze ili duljine same maceracije te da su ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost u pozitivnoj korelaciji.
Biološki aktivne tvari, biska, jaka alkoholna pića, travarica, žuta imela
nije evidentirano
engleski
CHARACTERIZATION OF BISKA – TRADITIONAL ISTRIAN SPIRIT DRINK
nije evidentirano
Biological active compounds, biska, spirit drink, strong alcoholic beverages, yellow mistletoe
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
07.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb