Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

KARAKTERIZACIJA BISKE – TRADICIONALNE ISTARSKE TRAVARICE (CROSBI ID 414865)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jedrejčić, Petra KARAKTERIZACIJA BISKE – TRADICIONALNE ISTARSKE TRAVARICE / Mrvčić Jasna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Jedrejčić, Petra

Mrvčić Jasna

hrvatski

KARAKTERIZACIJA BISKE – TRADICIONALNE ISTARSKE TRAVARICE

Biska je tradicionalna travarica koja se proizvodi maceracijom lišća žute imele na području Istre. Tijekom procesa proizvodnje biske iz imele se u alkoholnu bazu ekstrahiraju različiti spojevi za koje se smatra da pridonose pozitivnim zdravstvenim učincima konačnog proizvoda. Cilj rada bio je utvrditi razlike u sadržaju ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti u dvadeset različitih uzoraka biske te utvrditi postojanje korelacija između ta dva parametra. Koncentracija ukupnih fenola određena je spektrofotometrijski pomoću Folin – Ciocalteu reagensa, a antioksidacijska aktivnost FRAP i DPPH metodama. Uzorcima je također određena koncentracija prisutnog etanola odnosno njihova alkoholna jakost. Rezultati su pokazali da se količina fenolnih spojeva u uzorcima znatno razlikuje što je moguće zbog tehnološkog procesa proizvodnje odnosno parametara kao što su količina, podrijetlo i kvaliteta lišća koje se macerira, zbog jakosti alkoholne baze ili duljine same maceracije te da su ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost u pozitivnoj korelaciji.

Biološki aktivne tvari, biska, jaka alkoholna pića, travarica, žuta imela

nije evidentirano

engleski

CHARACTERIZATION OF BISKA – TRADITIONAL ISTRIAN SPIRIT DRINK

nije evidentirano

Biological active compounds, biska, spirit drink, strong alcoholic beverages, yellow mistletoe

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

07.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija