Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Značaj samopregleda dojke u prevenciji raka dojke (CROSBI ID 781207)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Stašević, Ina ; Popović, Martina ; Ropac, Darko Značaj samopregleda dojke u prevenciji raka dojke // Naučna revija : Revija za zdravstvene i tehničke nauke ; Evropski univerzitet "Kallos" ; Tuzla. 2017.

Podaci o odgovornosti

Stašević, Ina ; Popović, Martina ; Ropac, Darko

hrvatski

Značaj samopregleda dojke u prevenciji raka dojke

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest u žena, a gotovo svaka osma žena obolijeva od ove bolesti. To je drugi po redu vodeći uzrok smrti od raka u žena (nakon raka pluća). Epidemiološka istraživanja utvrdila su veći broj rizičnih čimbenika za obolijevanje od raka dojke. Ranim otkrivanjem raka dojke prognoza bolesti značajno se poboljšava. Najbitniju ulogu u ranom otkrivanju raka dojke imaju same žene. Jedna od najboljih metoda ranog otkrivanja raka dojke su redoviti samopregledi. U prvom dijelu rada izvršena je kratka analiza pojavnosti raka dojke u Republici Hrvatskoj. U drugom dijelu izvršeno je prikupljanje podataka anketom ispitanica. Istraživanjem je obuhvaćen slučajni uzorak od 150 žena u dobi od 30 do 63 godine čije prebivalište je na području Bjelovarsko-bilogorske županije (Hrvatska). Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2013. godini incidencija iznosi 115, 3/100.000, dok je mortalitet 44, 8/100.000. U fazi otkrivanja karcinoma dojke njih 48, 6% nalazi se još uvijek lokalizirano, dok se 30, 7% proširilo u regionalne limfne čvorove, a 5, 4% pokazuje prisutnost udaljenih metastaza (za 18, 3% nije poznato). Jedna od značajnih mjera u ranom otkrivanju raka dojke je samopregled dojki. Na pitanje obavljate li samopregled dojke 123 (82%) ispitanica odgovorilo je s pozitivnim odgovorom, dok njih 27 (18%) s negativnim odgovorom. Na pitanje koliko često obavljate samopregled dojki najčešći odgovor bio je jednom mjesečno (83 %) i rijetko (17%). Iz dobivenih rezultata je zaključeno da je u području edukacije žena u pogledu samopregleda dojki još uvijek veliko područje rada zdravstvenih djelatnika.

samopregled dojke, rak dojke

nije evidentirano

engleski

Significance of self-examination in brest cancer prevention

nije evidentirano

breast self-examination, brest cancer

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Naučna revija : Revija za zdravstvene i tehničke nauke ; Evropski univerzitet "Kallos" ; Tuzla

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita