Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 900970

Individualizacija prehrane pretile osobe dodatkom prebiotika Nutriose® FB06


Pešić, Petra
Individualizacija prehrane pretile osobe dodatkom prebiotika Nutriose® FB06 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Individualizacija prehrane pretile osobe dodatkom prebiotika Nutriose® FB06
(Fiber intake as a tool for manipulating gut microbiota in obese individual)

Autori
Pešić, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2017

Stranica
56

Mentor
Žučko, JUrica

Neposredni voditelj
Rumora Samarin, Ivana

Ključne riječi
Mikrobiota, pretilost, prebiotici, dodaci prehrani
(Microbiota, obesity, prebiotics, dietary supplements)

Sažetak
Crijevnoj mikrobioti pridaje je sve veći značaj za dobrobit domaćina te se dovodi u vezu s mnoštvom stanja, od gastrointestinalnih do imunoloških i metaboličkih bolesti. Smatra se da ima važnu ulogu u nastanku, razvoju i liječenju pretilosti, pri čemu mehanizmi djelovanja još nisu razjašnjeni. Prehrana, posebice unos prehrambenih vlakana(prebiotika), jedan je od glavnih čimbenika koji pozitivno utječu na mikrobiotu. Ispitali smo koncept moduliranja sastava mikrobiote pomoću prebiotika kod umjereno tjelesno aktivnog pretilog muškarca. Prehrambeni unos i unos vlakana procijenjeni su upitnikom o učestalosti konzumacije hrane i pića, 24-satnim prisjećanjem o unosu hrane i pića i dnevnikom prehrane. Intervencija se sastojala od suplementacije komercijalnim prebiotikom NUTRIOSE® FB06, u dozi od 14 g/dan, tijekom 30 dana uz adekvatnu korekciju prehrane, bez restrikcije ukupnog dnevnog energetskog unosa (kcal/dan). Uzorci stolice uzimani su na početku, nakon 15 i 30 dana intervencije kada su provedena i antropometrijska mjerenja. Konačan rezultat pokazao je smanjenje tjelesne mase za 4, 8%, ukupnog udjela masnoga tkiva za 12, 2% te smanjenje stupnja visceralne masnoće za 2 jedinice. Sastav mikrobiote pokazao je desetorostruko povećanje blagotvornog bakterijskog roda Bifidobacterium.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb