Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 900659

Analiza ostvarene preciznosti i točnosti prikupljenih podataka bespilotnim zrakoplovom


Paar, Rinaldo; Grgac, Igor; Marendić , Ante; Jakopec , Ivan; Gaćina , Antonio
Analiza ostvarene preciznosti i točnosti prikupljenih podataka bespilotnim zrakoplovom // Zbornik radova 10. simpozija ovlaštenih inženjera geodezije "Prostorni registri za budućnost" / Paar, Rinaldo (ur.).
Opatija: Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, 2017. str. 50-56 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Analiza ostvarene preciznosti i točnosti prikupljenih podataka bespilotnim zrakoplovom
(The analysis of the achieved precision and accuracy of collected data by unmanned aerial vehicle)

Autori
Paar, Rinaldo ; Grgac, Igor ; Marendić , Ante ; Jakopec , Ivan ; Gaćina , Antonio

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova 10. simpozija ovlaštenih inženjera geodezije "Prostorni registri za budućnost" / Paar, Rinaldo - Opatija : Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, 2017, 50-56

ISBN
978-953-55915-7-3

Skup
10. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije "Prostorni registri za budućnost"

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19-22.10.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Bespilotni zrakoplov, preciznost, točnost
(Unmanned aerial vehicle, precision, accuracy)

Sažetak
Bespilotni zrakoplov namijenjen je izvođenju letova bez pilota, a upravljan je daljinski ili je programiran, odnosno autonoman. S pomoću bespilotnog zrakoplova moguće je snimiti aerofotogrametrijske fotografije na temelju kojih je uz obradu moguće dobiti rezultate kao što su oblaci točaka, digitalni modeli terena visoke rezolucije, ortofoto modeli, foto realistični 3D modeli i dr. Pritom se postavlja pitanje kvalitete podataka prikupljenih bespilotnim zrakoplovima. Za potrebe ovog rada uspostavljena su dva testna polja za analizu ostvarene horizontalne preciznosti, odnosno točnosti prikupljenih podataka iz zraka bespilotnim zrakoplovom. Prvo testno polje uspostavljeno je na približno ravnom (horizontalnom) terenu, dok je drugo testno polje uspostavljeno na terenu sa značajnim visinskim razlikama. Aerofotogrametrijske fotografije prikupljene su s pomoću dva modela bespilotnih zrakoplova. Podatci dobiveni bespilotnim zrakoplovima uspoređeni su s podatcima dobivenim klasičnim i satelitskim geodetskim metodama (mjernom stanicom i uređajem GNSS). Pretpostavka za određivanje kvalitete prikupljenih podatka bespilotnim zrakoplovima jest da su podatci dobiveni klasičnim i satelitskim metodama točniji te je kvaliteta podataka određena na osnovu odstupanja od tih podataka. Analiza prikupljenih podataka pokazala je supdecimetarsku razinu horizontalne preciznosti i točnosti što upućuje na to da je primjena aerofotogrametrijskih mjerenja s pomoću današnjih bespilotnih zrakoplova pogodna za izradu geodetskih podloga većih područja za potrebe prostornog planiranja i projektiranja s obzirom na to da omogućuje prikupljanje velike količine prostornih podataka sa zadovoljavajućom točnošću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb