Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje fizikalnih svojstava soka od jabuke obrađenog visokim hidrostatskim tlakom (CROSBI ID 414823)

Ocjenski rad | diplomski rad

Klas, Kristina Određivanje fizikalnih svojstava soka od jabuke obrađenog visokim hidrostatskim tlakom / Bosiljkov, Tomislav (mentor); Škegro, Marko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Klas, Kristina

Bosiljkov, Tomislav

Škegro, Marko

hrvatski

Određivanje fizikalnih svojstava soka od jabuke obrađenog visokim hidrostatskim tlakom

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva soka od jabuke. Praćen je utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na apsorbanciju, gustoću i raspodjelu veličina čestica pri sljedećim procesnim parametrima: tlak (p = 200, 400, 600 MPa) ; vrijeme obrade (t = 5, 10, 20, 30 minuta). Ispitivanje je provedeno na dva uzorka soka od jabuke: sok od jabuke dobiven filterom promjera 0, 3 mm i sok dobiven filterom promjera 0, 5 mm. Rezultati su statistički obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Stabilnost voćnog soka može se pratiti mjerenjem vrijednosti apsorbancije i izraziti odnosom relativne učestalosti čestica u ovisnosti o njihovom promjeru. Sok dobiven filterom promjera 0, 5 mm pokazuje veću stabilnost gdje se vrijednosti ISS (indeks stabilnosti soka) kreću u rasponu od 47 – 224 h, u odnosu na sok dobiven filterom 0, 3 mm gdje prevladavaju vrijednosti od oko 30 h. Na povećanje vrijednosti indeksa stabilnosti soka utječe primijenjeni tlak, dok vrijeme obrade nema utjecaj.

visoki hidrostatski tlak, sok od jabuke, fizikalna svojstva, stabilnost

nije evidentirano

engleski

Physical properties of apple juice treated with high hydrostatic pressure

nije evidentirano

high hydrostatic pressure, apple juice, physical properties, stability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

26.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija