Određivanje fizikalnih svojstava soka od jabuke obrađenog visokim hidrostatskim tlakom (CROSBI ID 414823)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Klas, Kristina
Bosiljkov, Tomislav
Škegro, Marko
hrvatski
Određivanje fizikalnih svojstava soka od jabuke obrađenog visokim hidrostatskim tlakom
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva soka od jabuke. Praćen je utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na apsorbanciju, gustoću i raspodjelu veličina čestica pri sljedećim procesnim parametrima: tlak (p = 200, 400, 600 MPa) ; vrijeme obrade (t = 5, 10, 20, 30 minuta). Ispitivanje je provedeno na dva uzorka soka od jabuke: sok od jabuke dobiven filterom promjera 0, 3 mm i sok dobiven filterom promjera 0, 5 mm. Rezultati su statistički obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Stabilnost voćnog soka može se pratiti mjerenjem vrijednosti apsorbancije i izraziti odnosom relativne učestalosti čestica u ovisnosti o njihovom promjeru. Sok dobiven filterom promjera 0, 5 mm pokazuje veću stabilnost gdje se vrijednosti ISS (indeks stabilnosti soka) kreću u rasponu od 47 – 224 h, u odnosu na sok dobiven filterom 0, 3 mm gdje prevladavaju vrijednosti od oko 30 h. Na povećanje vrijednosti indeksa stabilnosti soka utječe primijenjeni tlak, dok vrijeme obrade nema utjecaj.
visoki hidrostatski tlak, sok od jabuke, fizikalna svojstva, stabilnost
nije evidentirano
engleski
Physical properties of apple juice treated with high hydrostatic pressure
nije evidentirano
high hydrostatic pressure, apple juice, physical properties, stability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
26.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb