Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje mehaničke čvrstoće biofilmova sa različitim udjelom pektina (CROSBI ID 414815)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Burcar, Dea Određivanje mehaničke čvrstoće biofilmova sa različitim udjelom pektina / Bosiljkov, Tomislav (mentor); Škegro, Marko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Burcar, Dea

Bosiljkov, Tomislav

Škegro, Marko

hrvatski

Određivanje mehaničke čvrstoće biofilmova sa različitim udjelom pektina

Teksturna svojstva uključuju niz fizikalnih varijabli kao što su čvrstoća, kohezivnost, elastičnost, adhezivnost i druge. Tekstura utječe na percepciju okusa, kao i na odluku potrošača o odabiru proizvoda. U ovom radu određivala su se teksturna svojstva biofilmova s različitim udjelom pektina koji se koristite kao premaz ili zaštita na određenim prehrambenim proizvodima. Ovisno o udjelu učvršćivača (CaCl2) i glicerola, pratila se dinamika razvoja biofilma tijekom naprezanja. Osim teksturnih svojstava, pripremljenim biofilmovima izmjerene su L, a, b vrijednosti i snimljene su mikroskopske digitalne slike. Svi biofilmovi pogodni su kao potencijalna sirovina za oblaganje, s time da su uzorci sa većim udjelom pektina pokazali veću otpornost na naprezanje.

biofilm, pektin, teksturna svojstva

nije evidentirano

engleski

Determination of mechanical strength of biofilms with different pectin share

nije evidentirano

biofilm, pectin, mechanical properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

07.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija