Određivanje mehaničke čvrstoće biofilmova sa različitim udjelom pektina (CROSBI ID 414815)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Burcar, Dea
Bosiljkov, Tomislav
Škegro, Marko
hrvatski
Određivanje mehaničke čvrstoće biofilmova sa različitim udjelom pektina
Teksturna svojstva uključuju niz fizikalnih varijabli kao što su čvrstoća, kohezivnost, elastičnost, adhezivnost i druge. Tekstura utječe na percepciju okusa, kao i na odluku potrošača o odabiru proizvoda. U ovom radu određivala su se teksturna svojstva biofilmova s različitim udjelom pektina koji se koristite kao premaz ili zaštita na određenim prehrambenim proizvodima. Ovisno o udjelu učvršćivača (CaCl2) i glicerola, pratila se dinamika razvoja biofilma tijekom naprezanja. Osim teksturnih svojstava, pripremljenim biofilmovima izmjerene su L, a, b vrijednosti i snimljene su mikroskopske digitalne slike. Svi biofilmovi pogodni su kao potencijalna sirovina za oblaganje, s time da su uzorci sa većim udjelom pektina pokazali veću otpornost na naprezanje.
biofilm, pektin, teksturna svojstva
nije evidentirano
engleski
Determination of mechanical strength of biofilms with different pectin share
nije evidentirano
biofilm, pectin, mechanical properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
07.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb