Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu teksture i boje različitih sorti jabuka (CROSBI ID 414809)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Komušar, Leonarda Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu teksture i boje različitih sorti jabuka / Bosiljkov, Tomislav (mentor); Škegro, Marko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Komušar, Leonarda

Bosiljkov, Tomislav

Škegro, Marko

hrvatski

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu teksture i boje različitih sorti jabuka

U ovom radu pratio se utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu teksture i boje različitih sorti jabuke – “Granny smith” i “Idared”. Različite vrijednosti tlakova (200, 400 i 600 MPa) i vremena obrade (10 i 20 minuta) imaju statistički značajan utjecaj na teksturna svojstva: tvrdoću, elastičnost, kohezivnost, žvakavost i rad potreban za pucanje uzorka. Mjerenja su provedena analizatorom teksture primjenom „TPA“ testa (kompresija u dva ciklusa). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni (ANOVA) pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Teksturni profili pokazali su da jabuke sorte „Granny smith“ imaju veću tvrdoću od jabuka sorte „Idared“. Osim svojstava teksture praćene su promjene L, a i b vrijednosti obje sorte nakon obrade. Negativni β – koeficijenti (L vrijednost) utjecaja visokog tlaka i vremena obrade ukazuju kako jabuka sorte „Granny smith“ postaje tamnija.

visoki hidrostatski tlak, jabuka, teksturna svojstva, boja

nije evidentirano

engleski

The influence of high hydrostatic pressure on the changes of the texture and colour of different apple varieties

nije evidentirano

high hydrostatic pressure, apple, mechanical properties, colour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

19.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija