Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu teksture i boje različitih sorti jabuka (CROSBI ID 414809)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Komušar, Leonarda
Bosiljkov, Tomislav
Škegro, Marko
hrvatski
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu teksture i boje različitih sorti jabuka
U ovom radu pratio se utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu teksture i boje različitih sorti jabuke – “Granny smith” i “Idared”. Različite vrijednosti tlakova (200, 400 i 600 MPa) i vremena obrade (10 i 20 minuta) imaju statistički značajan utjecaj na teksturna svojstva: tvrdoću, elastičnost, kohezivnost, žvakavost i rad potreban za pucanje uzorka. Mjerenja su provedena analizatorom teksture primjenom „TPA“ testa (kompresija u dva ciklusa). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni (ANOVA) pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Teksturni profili pokazali su da jabuke sorte „Granny smith“ imaju veću tvrdoću od jabuka sorte „Idared“. Osim svojstava teksture praćene su promjene L, a i b vrijednosti obje sorte nakon obrade. Negativni β – koeficijenti (L vrijednost) utjecaja visokog tlaka i vremena obrade ukazuju kako jabuka sorte „Granny smith“ postaje tamnija.
visoki hidrostatski tlak, jabuka, teksturna svojstva, boja
nije evidentirano
engleski
The influence of high hydrostatic pressure on the changes of the texture and colour of different apple varieties
nije evidentirano
high hydrostatic pressure, apple, mechanical properties, colour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
19.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb