Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna svojstva sojinog mlijeka sa različitim udjelima suhe tvari (CROSBI ID 414804)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kurtoić, Domagoj Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna svojstva sojinog mlijeka sa različitim udjelima suhe tvari / Bosiljkov, Tomislav (mentor); Škegro, Marko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Kurtoić, Domagoj

Bosiljkov, Tomislav

Škegro, Marko

hrvatski

Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna svojstva sojinog mlijeka sa različitim udjelima suhe tvari

Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj netoplinskih tehnologija, ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih svojstava (apsorbancija, gustoća, temperatura i raspodjela veličine masnih globula) sojinog mlijeka sa različitim udjelom suhe tvari. Praćen je utjecaj ultrazvuka nominalne snage 100 W pri amplitudama 20, 60 i 100 %, vremena obrade 6 i 10 minuta, sondama promjera 7 i 10 mm i visokog hidrostatskog tlaka pri tlakovima od 100, 200 i 300 Mpa pri vremenu zadržavanja od 9 i 15 min. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni (ANOVA) pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Obje tehnologije pokazuju statistički značajan utjecaj na pozitivnu promjenu promatranih fizikalnih svojstava. Ultrazvuk visokog intenziteta pokazao se kao učinkovitija tehnika u smislu stabilnosti uzoraka izraženog preko stabilnijeg intervala (0, 03 – 5 µm) raspodjele veličine masnih globula.

raspodjela veličine čestica, sojino mlijeko, ultrazvuk, visoki hidrostatski tlak

nije evidentirano

engleski

The impact of non-thermal Technologies on physical characteristics of soymilk with different dry matter content

nije evidentirano

ultrasound, high hydrostatic pressure, soymilk, particle size distribution

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

19.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija