Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna svojstva sojinog mlijeka sa različitim udjelima suhe tvari (CROSBI ID 414804)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kurtoić, Domagoj
Bosiljkov, Tomislav
Škegro, Marko
hrvatski
Utjecaj netoplinskih tehnologija na fizikalna svojstva sojinog mlijeka sa različitim udjelima suhe tvari
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj netoplinskih tehnologija, ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih svojstava (apsorbancija, gustoća, temperatura i raspodjela veličine masnih globula) sojinog mlijeka sa različitim udjelom suhe tvari. Praćen je utjecaj ultrazvuka nominalne snage 100 W pri amplitudama 20, 60 i 100 %, vremena obrade 6 i 10 minuta, sondama promjera 7 i 10 mm i visokog hidrostatskog tlaka pri tlakovima od 100, 200 i 300 Mpa pri vremenu zadržavanja od 9 i 15 min. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni (ANOVA) pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Obje tehnologije pokazuju statistički značajan utjecaj na pozitivnu promjenu promatranih fizikalnih svojstava. Ultrazvuk visokog intenziteta pokazao se kao učinkovitija tehnika u smislu stabilnosti uzoraka izraženog preko stabilnijeg intervala (0, 03 – 5 µm) raspodjele veličine masnih globula.
raspodjela veličine čestica, sojino mlijeko, ultrazvuk, visoki hidrostatski tlak
nije evidentirano
engleski
The impact of non-thermal Technologies on physical characteristics of soymilk with different dry matter content
nije evidentirano
ultrasound, high hydrostatic pressure, soymilk, particle size distribution
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
19.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb