Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 900545

Dorada i skladištenje pšenice i pira


Keco, Siniša
Dorada i skladištenje pšenice i pira 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Dorada i skladištenje pšenice i pira
(Processing and storage of wheat and spelt)

Autori
Keco, Siniša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2015

Stranica
26

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Dorada, skladištenje, pšenica, pir
(Processing, storage, wheat, spelt)

Sažetak
Žitarice su jednogodišnje biljke, uzgajane diljem svijeta, čiji zrnati plodovi predstavljaju jednu od okosnica prehrane ljudi i životinja te sirovinu u prehrambenoj industriji i proizvodnji biogoriva. Zbog nepovoljnog utjecaja bioloških i mehaničkih čimbenika na njihov složeni kemijski sastav one se dorađuju te podvrgavaju termičkim procesima sušenja kako bi se mogle uskladištiti na kraći ili dulji period bez gubitaka na kvaliteti i kvantiteti. Cilj rada je opisati procese dorade i skladištenja, u svijetu najzastupljenije žitarice - obične ili meke pšenice (Triticum Aestivum L.) i njenog bliskog srodnika pira (krupnik, prapšenica ; Triticum Spelta L.). Spomenutim procesima se kroz racionalan utrošak rada i sredstava nastoje spriječiti nepoželjni biokemijski procesi, uz očuvanje i povišenje kvalitete s minimalnim kvantitativnim gubicima. Očekivani rezultat ovog rada je uspješno očuvanje nutritivnih svojstava spomenutih žitarica što je moguće duže, a najmanje do slijedeće žetve, primjenom agronomskog znanja i metoda uz tehničku i tehnološku opremljenost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb