Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 900538

Utjecaj termičke dorade na različite cvjetne vrste


Podolšak, Maja
Utjecaj termičke dorade na različite cvjetne vrste 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj termičke dorade na različite cvjetne vrste
(Effects of thermal finish on various flower species)

Autori
Podolšak, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2017

Stranica
35

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Sušeno cvijeće, termička dorada, kvalitativna svojstva
(Dryied flowers, thermal finishing, quality features)

Sažetak
Cvijeće u svježem obliku na tržištu je najatraktivnije, no međutim, njegov vijek trajanja je vrlo kratak i takvo cvijeće postiže visoke cijene, te je njegova dostupnost sezonska. Kao adekvatnu i jeftiniju zamjenu za dekorativne, industrijske, kozmetičke i razne druge svrhe može nam poslužiti sušeno cvijeće. Sušeno cvijeće pravilnom termičkom doradom ne gubi na svojoj atraktivnosti, kao ni na kvalitativnim svojstvima latica. Brojne vrste cvijeća su pogodne za sušenje kao što su ruže, hortenzije, ljiljani, neven, maćuhice, karanfili, gerberi i tratinčice. Osim prirodnog sušenja koje je najjednostavnije i najučestalije, postoje i mnogi drugi načini na koji se cvijeće može dovesti do stanja željene vlažnosti koji će u ovom radu biti objašnjeni te će biti prikazan utjecaj na kvalitativna svojstva cvjetova i njihova upotreba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb