Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena unosa skrivenog šećera studentske populacije Sveučilišta u Mostaru (CROSBI ID 414767)

Ocjenski rad | diplomski rad

Palac, Marijana Procjena unosa skrivenog šećera studentske populacije Sveučilišta u Mostaru / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Palac, Marijana

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Procjena unosa skrivenog šećera studentske populacije Sveučilišta u Mostaru

Prehrana adolescenata, u koje se ubrajaju i studenti, karakteristična je po visokim unosima brze hrane u kombinaciji sa različitim zaslađenim napitcima koji sadrže velik udio šećera (tzv. skriveni šećeri). Prekomjeran unos šećera jedan je od čimbenika koji značajno doprinosi razvoju kroničnih nezaraznih bolesti, posebice povećane tjelesne mase i pretilosti koje kumulativno zahvaćaju 60 % populacije BiH. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru s naglaskom na preferenciju prema slatkim okusima te procijeniti unos skrivenog šećera. Prikupljanje podataka provedeno je u presječnom istraživanju putem jednokratnog anonimnog upitnika na 146 studenata. Upitnik je obuhvatio opće podatke o ispitaniku, podatke o općim prehrambenim navikama te procjenu učestalosti konzumacije odabranih vrsta hrane i pića. Obrada podataka ukazala je da je većina studenata stava da konzumira umjereno slatku kavu i čaj, a najčešće korišteno sladilo je bijeli šećer kojeg koristi 71, 9 % studenata. Ukupni unos šećera putem namirnica obuhvaćenih anketom procjenjen je na prosječnih 165, 78 g/dan uz viši unos kod djevojaka u odnosu na mladiće te kod djece s prebivalištem u gradu u odnosu na djecu sa sela. Najveći doprinos unosu šećera u ispitivanoj skupini imali su tekućina, deserti i pekarski proizvodi pri čemu je unos veći od 10 g/dan zabilježen za gazirane napitke, prirodne sokove te slatke pekarske proizvode. Potvrđena je i povezanost unosa šećera s preferencijom slatkim okusima te konzumacijom sokova i pušenjem.

studenti ; šećer ; slatko

nije evidentirano

engleski

Intake of hidden sugar among students at the University of Mostar

nije evidentirano

students ; sugar ; sweet

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

19.10.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija