Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Novi MW iz obnovljivih izvora - VE Mesihovina / prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini (CROSBI ID 653646)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Marinčić, Dalibor Novi MW iz obnovljivih izvora - VE Mesihovina / prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini. 2017

Podaci o odgovornosti

Marinčić, Dalibor

hrvatski

Novi MW iz obnovljivih izvora - VE Mesihovina / prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini

19. i 20. listopada 2017. godine s početkom u 13.00 u hotelu Mepas u Mostaru održana je druga Regionalna energetska konferencija (REK Mostar 2017) “Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini”. Cilj druge Regionalne energetske konferencije (REK Mostar 2017.) usmjeren je prema daljnjoj liberalizaciji tržišta električne energije Bosne i Hercegovine s posebnim naglascima na uspostavu organiziranog tržišta - burze BiH i stvaranje investicijskog regulacijsko-tržišnog okvira BiH za tržišni prihvat i financijsku održivost projekata obnovljivih izvora energije. Na konferenciji je održano 27 predavanja a jedno od njih je i predavanje „Novi MW iz obnovljivih izvora - VE Mesihovina / prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini“. Predavanjem su predstavljene osnovne značajke projekta vjetroelektrane Mesihovina, prikazane analize vjetopotencijala i izračun proizvodnje električne energije VE Mesihovina. Prikazani su socio-ekonomski utjecaji te prezentirane karte analiziranih parametara na širem području obuhvata vjetroelektrane Mesihovina. Dan je pregled procesa ishođenja dozvola i prepreka tijekom realizacije projekta s prijedlogom mjera za povećanje stupnja realizacije projekata vjetroelektrana. Opisan je tijek i dinamika realizacije projekta s naglaskom na pripremu izgradnje i izgradnju VE Mesihovina. JP „Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar (EPHZHB) gotovo dva desetljeća radi na pripremi izgradnje i izgradnji energetskih objekata na bazi korištenja obnovljivih izvora energije (naročito energije vjetra i vodnih resursa), fosilnih goriva kao i moguće plinofikacije područja na kojem djeluje EPHZHB. U vremenu kada je izvjesna neizvjesnost, važna je orijentacija na projekte danas za bolje sutra s podrškom lokalne zajednice, tijela vlasti u BiH, a osobito međunarodnih institucija. U tom smislu ističe se projekt vjetroelektrana (VE) Mesihovina. U svim relevantnim dokumentima, koji uređuju i određuju korištenje resursa i prostora za energetsku infrastrukturu na svim razinama vlasti u Federaciji BiH i, koji određuju energetsku strategiju Federacije BiH, vjetroelektrana Mesihovina je uvršten i tretiran kao prioritetni proizvodni objekt od javnog interesa. VE Mesihovina je projekt JP „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar, prvi energetski projekt vjetroenergije u BiH. Smještena je u središnjem dijelu općine Tomislavgrad. Ima 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3-108, ukupno instalirane snage 50, 6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh. Ukupna investicijska vrijednost projekta VE Mesihovina iznosi oko 81. mil. €.

EPHZHB ; izgradnja ; prioritet ; VE Mesihovina,

nije evidentirano

engleski

New MWs from Renewable Energy Sources – WF Mesihovina / the First Wind Farm in Bosnia and Herzegovina

nije evidentirano

EPHZHB ; construction ; priority ; WF Mesihovina,

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2017.

nije evidentirano

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Druga Regionalna energetska konferencija (REK Mostar 2017 “Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini”

pozvano predavanje

19.10.2017-20.10.2017

Mostar, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada





Geologija, Elektrotehnika, Geodezija