Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 900341

Problemi arhivske službe u Hrvatskoj


Ćosić, Stjepan; Lemić, Vlatka
Problemi arhivske službe u Hrvatskoj // Arhivski vjesnik, 51 (2008), 9-24 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Problemi arhivske službe u Hrvatskoj
(Problems of Archival Service in Croatia)

Autori
Ćosić, Stjepan ; Lemić, Vlatka

Izvornik
Arhivski vjesnik (0570-9008) 51 (2008); 9-24

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Hrvatska arhivska služba ; arhivsko zakonodavstvo ; upravljanje arhivima i arhivskom službom ; mreža državnih arhiva ; arhivska djelatnost
(Croatian archival service, archival legislation, archives and archi-val service management, state archives network, archives activities)

Sažetak
Razvoj moderne arhivske službe u Hrvatskoj započinje u drugoj polovici 20. stoljeća. Od tada je arhivska služba stjecala sve veći institucionalni značaj te je postala obveznom djelatnošću na čitavom području tadašnje SR Hrvatske. Uspo-stava suverene Republike Hrvatske podrazumijevala je krupne promjene društvenog i političkog sustava te je od tada i za arhivsku službu započelo novo razdoblje. Uslijedile su nužne institucionalne, zakonske i organizacijske prilagodbe čitave službe, a uloga državnih arhiva, napose matična funkcija HDA, dobila je na važ-nosti. Uz te su procese na sadašnje stanje arhivske službe u Hrvatskoj značajno utjecali i globalni trendovi ubrzanog tehnološkog razvoja i uspostave informacij-skog društva. U ovom radu pokušat ćemo analizirati četiri sastavnice arhivske slu-žbe: 1. državne arhive, 2. upravljanje arhivskom službom, 3. »arhive« izvan sustava državnih arhiva i 4. stvaratelje i imatelje arhivskoga gradiva. Razmatrat ćemo ih u odnosu na arhivski Zakon, a na temelju parametara s kojima u službi danas raspo-lažemo i koji proizlaze iz formalnoga okvira njezina rada te manje ili više preciznih podataka prikupljenih od pojedinih arhiva. U kontekstu pristupa EU težište budućeg razvoja arhivske službe prije svega vidimo u racionalnijoj organizaciji (zakonski okvir, mreža), usvajanju općeprihvaćenih stručnih standarda (tehničkih i intelektu-alnih) i podizanju kvalitete usluga i službi u arhivima (korištenje novih tehnologija).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski državni arhiv