Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 900340

Rad arhiva u uvjetima suprotstavljenih utjecaja: država - društvo - korisnici


Ćosić, Stjepan; Lemić, Vlatka
Rad arhiva u uvjetima suprotstavljenih utjecaja: država - društvo - korisnici // Arhivski vjesnik, 49 (2006), 7-19 (podatak o recenziji nije dostupan, http://hrcak.srce.hr/6095, znanstveni)


CROSBI ID: 900340 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rad arhiva u uvjetima suprotstavljenih utjecaja: država - društvo - korisnici
(Functioning of Archives in Conditions of Opposed Influences State-Society-Users)

Autori
Ćosić, Stjepan ; Lemić, Vlatka

Izvornik
Arhivski vjesnik (0570-9008) 49 (2006); 7-19

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, http://hrcak.srce.hr/6095, znanstveni

Ključne riječi
arhivi i društvo, arhivska služba, upravljanje arhivima
(archives and society, archival service, archives management)

Sažetak
U suvremenom okruženju arhivi teže postati središta kulturnih, znanstvenih i opće društvenih zbivanja. Moderni arhiv na putu je transformacije svoje tradicionalneuloge znanstvene i kulturne ustanove. S razvojem javne uprave, djelatnost se arhiva sve više širila i na tom polju, a otvaranjem široj javnosti tijekom druge polovice XX. st., arhivi su ponudili i niz novih informacijskih službi i usluga za građane. Državni se arhivi, kao javne ustanove koje financira država, nastoje prilagoditi ekonomskim načelima poslovanja koja uvode ostali dijelovi javne uprave. Riječje o općem problemu u upravljanju i financiranju kulturnih djelatnosti i ustanova u kulturi. Taj je trend, s jedne strane, obilježen reduciranjem proračunskih sredstava, a s druge, sve većim oslanjanjem na prihode koji se ostvaruju širenjem i naplaćivanjem pojedinih djelatnosti i usluga. Pri tome se arhivi suočavaju s pravnim i etičkim pitanjima razgraničenja temeljnih i dodatnih usluga koje ovise o specifičnim mogućnostima pojedine arhivske ustanove. Potrebe suvremenog društva arhivima nameću sve širi okvir djelovanja koji u mnogome nadilazi puko čuvanje gradiva i uobičajene usluge istraživačima i korisnicima. Od arhiva se sve više traži da se u oblikovanju svojih usluga usmjere na posebne zahtjeve i interese zajednice u kojoj djeluju. Problem suprotstavljenih očekivanja (država – društvo – korisnici) koji, s jedne strane, uvjetuje potrebu za racionalizacijom službe, a s druge, i sve veća očekivanja korisnika, potrebno je raščlaniti na svim područjima poslovanja arhiva. Zadovoljavajuća rješenja svakako treba tražiti u okviru promišljanja arhiva kao posrednika između širokoga kruga korisnika, uprave i znanosti

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski državni arhiv

Profili:

Avatar Url Vlatka Lemić (autor)

Avatar Url Stjepan Ćosić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Ćosić, Stjepan; Lemić, Vlatka
Rad arhiva u uvjetima suprotstavljenih utjecaja: država - društvo - korisnici // Arhivski vjesnik, 49 (2006), 7-19 (podatak o recenziji nije dostupan, http://hrcak.srce.hr/6095, znanstveni)
Ćosić, S. & Lemić, V. (2006) Rad arhiva u uvjetima suprotstavljenih utjecaja: država - društvo - korisnici. Arhivski vjesnik, 49, 7-19.
@article{article, year = {2006}, pages = {7-19}, keywords = {archives and society, archival service, archives management}, journal = {Arhivski vjesnik}, volume = {49}, issn = {0570-9008}, title = {Functioning of Archives in Conditions of Opposed Influences State-Society-Users}, keyword = {archives and society, archival service, archives management} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font