Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 900115

Postupnici za periproceduralno zbrinjavanje i zbrinjavanje krvarenja u bolesnika liječenih novim oralnim antikoagulacijskim lijekovima


Gornik, Ivan; Prkačin, Ingrid; Nesek Adam, Višnja; Grabovac, Vlatko; Giljača, Vanja; Šikić, Aljoša
Postupnici za periproceduralno zbrinjavanje i zbrinjavanje krvarenja u bolesnika liječenih novim oralnim antikoagulacijskim lijekovima // Liječnički vjesnik, 139 (2017), 3/4; 67-71 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Postupnici za periproceduralno zbrinjavanje i zbrinjavanje krvarenja u bolesnika liječenih novim oralnim antikoagulacijskim lijekovima
(Algorithms for periprocedural management and management of bleeding in patients treated with non-vitamin K oral anticoagulants)

Autori
Gornik, Ivan ; Prkačin, Ingrid ; Nesek Adam, Višnja ; Grabovac, Vlatko ; Giljača, Vanja ; Šikić, Aljoša

Izvornik
Liječnički vjesnik (0024-3477) 139 (2017), 3/4; 67-71

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Krvarenje, novi oralni antikoagulacijski lijekovi
(Bleeding novel antgicoagulation drugs)

Sažetak
Cilj terapije antagonistima vitamina K (varfarin) i novim oralnim antikoagulantnim lijekovima (NOAK-ima) jesu prevencija moždanog udara i drugih embolija kod bolesnika s nevalvularnom fibrilacijom atrija te liječenje i prevencija venske tromboembolije. Kod svih bolesnika potrebno je odrediti bubrežnu funkciju klirensom kreatina jer o tome ovise izbor i doziranje NOAK-a. Izuzetno je važno obratiti pozornost na starije bolesnike s brojnim pridruženim stanjima i interakcijama lijekova zbog velike učestalosti neuroloških simptoma i lošijeg ishoda. Oralno antikoagulantno liječenje izazov je, posebno u stanjima nenamjernog predoziranja lijeka, u krvarenjima ili u stanjima hitnoga prijeoperacijskog zbrinjavanja. Zbog sve većeg broja bolesnika koji uzimaju NOAK-e osnovana je 2015. godine ekspertna grupa specijalista hitne medicine koja je u listopadu 2015. održala u Zagrebu Konsenzusnu konferenciju radi donošenja postupnika za prijeoperacijsko zbrinjavanje i zbrinjavanje bolesnika u hitnim stanjima koji uzimaju NOAK-e u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku,
Sveučilište Libertas

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE