Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 900053

Utjecaj različitih temperatura sušenja na sadržaj ulja i pepela sjemenki suncokreta


Matin, Ana; Krička, Tajana; Jurišić, Vanja; Voća, Neven; Žunić, Julijana; Grubor, Mateja
Utjecaj različitih temperatura sušenja na sadržaj ulja i pepela sjemenki suncokreta // /
Vršac, Srbija, 2017. str. /-/ (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj različitih temperatura sušenja na sadržaj ulja i pepela sjemenki suncokreta
(Effects of different drying temperature on sunflower seeds oil and ash content)

Autori
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Jurišić, Vanja ; Voća, Neven ; Žunić, Julijana ; Grubor, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
FIFTH INTERNATIONAL CONFERENCE SUSTAINABLE POSTHARVEST AND FOOD TECHNOLOGIES INOPTEP 2017

Mjesto i datum
Vršac, Srbija, 23-28.04.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Sjemenka suncokreta, konvekcijsko sušenje, energija aktivacije, nutritivna svojstva
(Sunflower seeds, convection drying, activation energy, nutritional properties)

Sažetak
Suncokret (Helianthus annuus L.) je najznačajnija uljarica u Republici Hrvatskoj za proizvodnju jestivog ulja. Sjemenke suncokreta moraju se termički doraditi kako bi im se kroz vremensko razdoblje skladištenja očuvala kvaliteta te spriječile negativne fizikalno- kemijske promjene. Kao jedna od najčešćih metoda termičke dorade koristi se konvekcijsko sušenje. Osnovni zadatak sušenja je odvajanje suvišne vode iz sjemenki, a da se pri tome sačuva njihova kakvoća. Stoga je cilj ovog rada utvrditi utjecaj različitih temperatura termičkog procesa konvekcijskog sušenja (60°C, 80°C i 100°C) na sadržaj ulja i pepela sjemenki suncokreta. Istraživanje je provedeno na 4 različita hibrida sjemenki suncokreta Apolon, NK Brio, PR 63 A 90 i PR 63 D 82, koji su po svojim svojstvima rani i srednje rani hibridi. Brzina zraka prilikom sušenja bila je 1, 0 m s- 1. Na temelju dobivenih rezultata, određene su krivulje brzine otpuštanja vode iz sjemenki suncokreta i energija aktivacije Ea, kao i promjene sadržaja ulja i pepela prije te nakon konvekcijskog sušenja. Istraživanjem je utvrđeno da hibrid NK Brio najbrže otpušta vodu iz sjemenki suncokreta, pri svim temperaturama. To se potvrđuje kraćim vremenom koje je bilo potrebno za otpuštanje vode do ravnotežne vlažnosti te većom vrijednošću eksponenata. Naime eksponenti pokazuju tendenciju brzine sušenja i što eksponent ima veću vrijednost sušenje je brže. Također je utvrđeno da kod svih eksponencijalnih jednadžbi koeficijent determinacije iznosi između 0, 850 i 0, 973 što pokazuje da su istraživanja otpuštanja vode iz sjemenki suncokreta vođena precizno te da su dobiveni rezultati međusobno usporedivi i ponovljivi. Izračunom vrijednosti energije aktivacije utvrdila se potrebna energija koja se mora dovesti u sjemenku suncokreta putem konvekcijskog sušenja u svrhu poticanja molekula vode da međusobno reagiraju, kako bi započeo postupak sušenja. Iz dobivenih rezultata može se utvrditi značajno najveća energija aktivacije kod hibrida PR 63 D 82 (23, 66 kJ/mol) te najmanja kod hibrida NK Brio (18, 79 kJ/mol). Proizlazi da je energija aktivacije u izravnoj vezi s brzinom otpuštanja vode iz sjemenki, odnosno da je obrnuto proporcionalna s brzinom otpuštanja vode. Istraživanjem je također utvrđeno da postoji značajna razlika u količini pepela u prirodnim uzorcima sjemenki suncokreta te se kretala u rasponu od 2, 86 do 4, 60%, dok se količina pepela nakon sušenja nije se značajno promijenila. Količina ulja u prirodnim uzorcima sjemenki istraživanih hibrida kretala se u rasponu od 45, 26 do 58, 12%, dok je nakon sušenja količina ulja rasla.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-3328 - Pretvorba ostataka poljoprivredne proizvodnje i energetskih kultura u energiju i proizvode dodane vrijednosti – proizvodnja bioulja i biougljena (Tajana Krička, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb