Utjecaj različitih temperatura sušenja na sadržaj ulja i pepela sjemenki suncokreta (CROSBI ID 653575)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Jurišić, Vanja ; Voća, Neven ; Žunić, Julijana ; Grubor, Mateja
hrvatski
Utjecaj različitih temperatura sušenja na sadržaj ulja i pepela sjemenki suncokreta
Suncokret (Helianthus annuus L.) je najznačajnija uljarica u Republici Hrvatskoj za proizvodnju jestivog ulja. Sjemenke suncokreta moraju se termički doraditi kako bi im se kroz vremensko razdoblje skladištenja očuvala kvaliteta te spriječile negativne fizikalno- kemijske promjene. Kao jedna od najčešćih metoda termičke dorade koristi se konvekcijsko sušenje. Osnovni zadatak sušenja je odvajanje suvišne vode iz sjemenki, a da se pri tome sačuva njihova kakvoća. Stoga je cilj ovog rada utvrditi utjecaj različitih temperatura termičkog procesa konvekcijskog sušenja (60°C, 80°C i 100°C) na sadržaj ulja i pepela sjemenki suncokreta. Istraživanje je provedeno na 4 različita hibrida sjemenki suncokreta Apolon, NK Brio, PR 63 A 90 i PR 63 D 82, koji su po svojim svojstvima rani i srednje rani hibridi. Brzina zraka prilikom sušenja bila je 1, 0 m s- 1. Na temelju dobivenih rezultata, određene su krivulje brzine otpuštanja vode iz sjemenki suncokreta i energija aktivacije Ea, kao i promjene sadržaja ulja i pepela prije te nakon konvekcijskog sušenja. Istraživanjem je utvrđeno da hibrid NK Brio najbrže otpušta vodu iz sjemenki suncokreta, pri svim temperaturama. To se potvrđuje kraćim vremenom koje je bilo potrebno za otpuštanje vode do ravnotežne vlažnosti te većom vrijednošću eksponenata. Naime eksponenti pokazuju tendenciju brzine sušenja i što eksponent ima veću vrijednost sušenje je brže. Također je utvrđeno da kod svih eksponencijalnih jednadžbi koeficijent determinacije iznosi između 0, 850 i 0, 973 što pokazuje da su istraživanja otpuštanja vode iz sjemenki suncokreta vođena precizno te da su dobiveni rezultati međusobno usporedivi i ponovljivi. Izračunom vrijednosti energije aktivacije utvrdila se potrebna energija koja se mora dovesti u sjemenku suncokreta putem konvekcijskog sušenja u svrhu poticanja molekula vode da međusobno reagiraju, kako bi započeo postupak sušenja. Iz dobivenih rezultata može se utvrditi značajno najveća energija aktivacije kod hibrida PR 63 D 82 (23, 66 kJ/mol) te najmanja kod hibrida NK Brio (18, 79 kJ/mol). Proizlazi da je energija aktivacije u izravnoj vezi s brzinom otpuštanja vode iz sjemenki, odnosno da je obrnuto proporcionalna s brzinom otpuštanja vode. Istraživanjem je također utvrđeno da postoji značajna razlika u količini pepela u prirodnim uzorcima sjemenki suncokreta te se kretala u rasponu od 2, 86 do 4, 60%, dok se količina pepela nakon sušenja nije se značajno promijenila. Količina ulja u prirodnim uzorcima sjemenki istraživanih hibrida kretala se u rasponu od 45, 26 do 58, 12%, dok je nakon sušenja količina ulja rasla.
sjemenka suncokreta, konvekcijsko sušenje, energija aktivacije, nutritivna svojstva
nije evidentirano
engleski
Effects of different drying temperature on sunflower seeds oil and ash content
Suncokret (Helianthus annuus L.) je najznačajnija uljarica u Republici Hrvatskoj za proizvodnju jestivog ulja. Sjemenke suncokreta moraju se termički doraditi kako bi im se kroz vremensko razdoblje skladištenja očuvala kvaliteta te spriječile negativne fizikalno- kemijske promjene. Kao jedna od najčešćih metoda termičke dorade koristi se konvekcijsko sušenje. Osnovni zadatak sušenja je odvajanje suvišne vode iz sjemenki, a da se pri tome sačuva njihova kakvoća. Stoga je cilj ovog rada utvrditi utjecaj različitih temperatura termičkog procesa konvekcijskog sušenja (60°C, 80°C i 100°C) na sadržaj ulja i pepela sjemenki suncokreta. Istraživanje je provedeno na 4 različita hibrida sjemenki suncokreta Apolon, NK Brio, PR 63 A 90 i PR 63 D 82, koji su po svojim svojstvima rani i srednje rani hibridi. Brzina zraka prilikom sušenja bila je 1, 0 m s- 1. Na temelju dobivenih rezultata, određene su krivulje brzine otpuštanja vode iz sjemenki suncokreta i energija aktivacije Ea, kao i promjene sadržaja ulja i pepela prije te nakon konvekcijskog sušenja. Istraživanjem je utvrđeno da hibrid NK Brio najbrže otpušta vodu iz sjemenki suncokreta, pri svim temperaturama. To se potvrđuje kraćim vremenom koje je bilo potrebno za otpuštanje vode do ravnotežne vlažnosti te većom vrijednošću eksponenata. Naime eksponenti pokazuju tendenciju brzine sušenja i što eksponent ima veću vrijednost sušenje je brže. Također je utvrđeno da kod svih eksponencijalnih jednadžbi koeficijent determinacije iznosi između 0, 850 i 0, 973 što pokazuje da su istraživanja otpuštanja vode iz sjemenki suncokreta vođena precizno te da su dobiveni rezultati međusobno usporedivi i ponovljivi. Izračunom vrijednosti energije aktivacije utvrdila se potrebna energija koja se mora dovesti u sjemenku suncokreta putem konvekcijskog sušenja u svrhu poticanja molekula vode da međusobno reagiraju, kako bi započeo postupak sušenja. Iz dobivenih rezultata može se utvrditi značajno najveća energija aktivacije kod hibrida PR 63 D 82 (23, 66 kJ/mol) te najmanja kod hibrida NK Brio (18, 79 kJ/mol). Proizlazi da je energija aktivacije u izravnoj vezi s brzinom otpuštanja vode iz sjemenki, odnosno da je obrnuto proporcionalna s brzinom otpuštanja vode. Istraživanjem je također utvrđeno da postoji značajna razlika u količini pepela u prirodnim uzorcima sjemenki suncokreta te se kretala u rasponu od 2, 86 do 4, 60%, dok se količina pepela nakon sušenja nije se značajno promijenila. Količina ulja u prirodnim uzorcima sjemenki istraživanih hibrida kretala se u rasponu od 45, 26 do 58, 12%, dok je nakon sušenja količina ulja rasla.
sunflower seeds, convection drying, activation energy, nutritional properties
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
/-/.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
/
Podaci o skupu
Fifth international conference sustainable postharvest and food technologies INOPTEP 2017
poster
23.04.2017-28.04.2017
Vršac, Srbija