Utjecaj mikorize i kvasaca na kakvoću vina sorte Merlot (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 653559)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Mesić, Josip ; Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Svitlica, Brankica ; Žilić, Jelena
hrvatski
Utjecaj mikorize i kvasaca na kakvoću vina sorte Merlot (Vitis vinifera L.)
Mikoriza je simbioza korjena vinove loze i micelija mikoriznih gljiva koja omogućuje biljci bolju apsorpciju hranjivih tvari iz tla, što se može u konačnici odraziti na kakvoću vina. Cilj istraživanja bio je usporediti kemijska i senzorska svojstva vina sorte Merlot (berba 2013.), u ovisnosti o nacjepljivanju korjena mikorizom. Osim toga, fermentacija moštova je provedena pomoću dvaju različitih kvasaca: hibrida Saccharomyces cerevisiae pripremljenog za fermentaciju bordoških tipova crnih vina kao što su Cabernet Sauvignon, te hibrida između Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces paradoxus. U vinima su određeni sljedeći kemijski parametri: alkohol, ukupne kiseline, pH, ukupni suhi ekstrakt, reducirajući šečeri, ekstrakt bez šečera, pepeo, te ukupni i slobodni SO2. Također su određeni ukupni antocijani pH diferencijalnom metodom, ukupni polifenoli po Folin-Ciocalteu metodom, antioksidativna aktivnost (ABTS metodom), te nijansa boje i gustoća boje. Senzorsko ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova. Rezultati su pokazali utjecaj kvasaca na udio polifenola, antocijana i antioksidativnu aktivnost, dok utjeccaj mikorize nije pokazao značajan utjecaj na navedene parametre.
mikoriza, S. cerevisiae, S. oaradoxus, Merlot
nije evidentirano
engleski
Influence of mycorrhizae and yeast strain on quality of wine variety merlot (Vitis vinifera L.)
nije evidentirano
mycorrhiza, S.cerevisie, S.paradoxus, Merlot
nije evidentirano
Podaci o prilogu
268-275.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
International scientific and professional conference 15th Ružička days "Today science - tomorrow industry" - Proceedings
Šubarić, Drago ; Jukić, Ante
Zagreb : Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
Podaci o skupu
International Scientific and Professional Conference 15th Ružička Days "Today Science- Tomorrow Industry"
poster
11.09.2014-12.09.2014
Vukovar, Hrvatska