Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj mikorize i kvasaca na kakvoću vina sorte Merlot (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 653559)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Mesić, Josip ; Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Svitlica, Brankica ; Žilić, Jelena Utjecaj mikorize i kvasaca na kakvoću vina sorte Merlot (Vitis vinifera L.) // International scientific and professional conference 15th Ružička days "Today science - tomorrow industry" - Proceedings / Šubarić, Drago ; Jukić, Ante (ur.). Zagreb : Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2014. str. 268-275

Podaci o odgovornosti

Mesić, Josip ; Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja ; Svitlica, Brankica ; Žilić, Jelena

hrvatski

Utjecaj mikorize i kvasaca na kakvoću vina sorte Merlot (Vitis vinifera L.)

Mikoriza je simbioza korjena vinove loze i micelija mikoriznih gljiva koja omogućuje biljci bolju apsorpciju hranjivih tvari iz tla, što se može u konačnici odraziti na kakvoću vina. Cilj istraživanja bio je usporediti kemijska i senzorska svojstva vina sorte Merlot (berba 2013.), u ovisnosti o nacjepljivanju korjena mikorizom. Osim toga, fermentacija moštova je provedena pomoću dvaju različitih kvasaca: hibrida Saccharomyces cerevisiae pripremljenog za fermentaciju bordoških tipova crnih vina kao što su Cabernet Sauvignon, te hibrida između Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces paradoxus. U vinima su određeni sljedeći kemijski parametri: alkohol, ukupne kiseline, pH, ukupni suhi ekstrakt, reducirajući šečeri, ekstrakt bez šečera, pepeo, te ukupni i slobodni SO2. Također su određeni ukupni antocijani pH diferencijalnom metodom, ukupni polifenoli po Folin-Ciocalteu metodom, antioksidativna aktivnost (ABTS metodom), te nijansa boje i gustoća boje. Senzorsko ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova. Rezultati su pokazali utjecaj kvasaca na udio polifenola, antocijana i antioksidativnu aktivnost, dok utjeccaj mikorize nije pokazao značajan utjecaj na navedene parametre.

mikoriza, S. cerevisiae, S. oaradoxus, Merlot

nije evidentirano

engleski

Influence of mycorrhizae and yeast strain on quality of wine variety merlot (Vitis vinifera L.)

nije evidentirano

mycorrhiza, S.cerevisie, S.paradoxus, Merlot

nije evidentirano

Podaci o prilogu

268-275.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

International scientific and professional conference 15th Ružička days "Today science - tomorrow industry" - Proceedings

Šubarić, Drago ; Jukić, Ante

Zagreb : Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

Podaci o skupu

International Scientific and Professional Conference 15th Ružička Days "Today Science- Tomorrow Industry"

poster

11.09.2014-12.09.2014

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija