Izrada konvekcijske sušnice i njena primjena za sušenje nekih vrsta povrća i gljiva (CROSBI ID 653554)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Obradović, Valentina ; Đokić, Kristijan ; Ergović Ravančić, Maja ; Škrabal, Svjetlana ; Kovačić, Senka
hrvatski
Izrada konvekcijske sušnice i njena primjena za sušenje nekih vrsta povrća i gljiva
U radu je uzrađena komorna konvekcijska sušnica od dijelova dostpnih u trgovinama i na internetu. Kako bi se provjerila njena kakvoća i odredili uvjeti sušenja, upotrjebljeno je tri različite vrste namirnica: cikla, mrkva i šampinjoni. Prethodno pripremljeno povrće i gljive su rezani na kriške debljina 2 mm i 4 mm te sušeni pri temperaturama 60 °C i 75 °C. Količina vode u uzorcima tijekom sušenja je određena sušenjem na 105 °C do konstantne mase. Određene su jednadžbe krivulja brzine sušenja metodom polinomne regresije, te koeficijent korelacije.
sušenje, mrkva, šampinjoni, cikla
nije evidentirano
engleski
Production of the conventional dryer and its application to drying of some vegetables and mushrooms
nije evidentirano
drying, carrot, red beet, champignon
nije evidentirano
Podaci o prilogu
361-367.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
5th international conference "Vallis Aurea" focus on: regional development - Proceedings
Katalinić, Branko
Požega: Veleučilište u Požegi
Podaci o skupu
5th International Conference "Vallis Aurea" Focus on:Regional Development
poster
22.09.2016-24.09.2016
Požega, Hrvatska