Proučavanje povezanosti reoloških i senzorskih svojstava različitih mliječnih čokolada (CROSBI ID 653549)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Škrabal, Svjetlana ; Obradović, Valentina ; Ergović Ravančić, Maja
hrvatski
Proučavanje povezanosti reoloških i senzorskih svojstava različitih mliječnih čokolada
Rastaljena cokolada predstavlja suspenziju šecera, cvrstih dijelova kakaovog zrna, te cestica mlijeka u prahu u kontinuiranoj fazi kakaovog maslaca, odnosno smjese kakaovog maslaca i dodanih masti (mlijecne masti, zamjenskih masti i dr.). Tip i udio svakog od navedenih sastojaka utjece na reološka svojstva cokolade, a time i na kakvocu i senzorsku prihvatljivost gotovog proizvoda (topljivost u ustima, okus, sjaj površine, lom). U ovome radu ispitivana su reološka i senzorska svojstva šest razlicitih mlijecnih cokolada, te je proucavana povezanost reoloških i senzorskih svojstava ispitivanih uzoraka mlijecnih cokolada. Odredivanje reoloških svojstava pripravljenih cokoladnih masa vršeno je primjenom rotacijskog viskozimetra (Thermo Haake VT 550 Digital Rheometer), a izracunavanje reoloških parametara primjenom Cassonovog modela. U senzorskom ocjenjivanju sudjelovalo je sedam obucenih senzoricara koji su ocjenjivali cokolade po sjaju površine, topivosti, lomu i okusu. Rezultati istraživanja su pokazali da postoji povezanost reoloških i pojedinih senzorskih svojstava cokolade. Cokolade koje su imale niže vrijednosti reoloških parametara (plasticna viskoznost i granica tecenja), dobile su više ocjene za topivost, dok su cokolade s višim vrijednostima reoloških parametara dobile više ocjene za lom.
čokolada, reološka svojstva, senzorska svojstva
nije evidentirano
engleski
Study of relation rheological and sensory proprties of milk chocolates
nije evidentirano
chocolate, rheological properties, sensory properties
nije evidentirano
Podaci o prilogu
283-294.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
International conference 14th Ružička days "today science-tomorrow industry"-Proceedings
Ante Jukić
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
International conference 14th Ružička days "Today science-tomorrow industry"
poster
13.09.2012-15.09.2012
Vukovar, Hrvatska