Influence of harvest term on rhine riesling wine quality (CROSBI ID 243376)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jakobović, Snježana ; Jakobović, Mario ; Obradović, Valentina ; Ergović, Maja
engleski
Influence of harvest term on rhine riesling wine quality
Istraživan je sastav vina kultivara Rajnski rizling vinogradarske regije Kontinentalna Hrvatska, vinogorja Kutjevo berbe 2007. godine. Pokus je proveden sa vinima dobivenim od grožña redovne i kasne berbe sa tri položaja (Mladice, Vetovo, Hrnjevac). Analiziran je osnovni kemijski sastav vina te sadržaj glukonske kiseline i glicerola referentnim metodama preuzetim od O.I.V-a. U usporedbi sa vinima redovne berbe sva su vina kasne berbe imala veći udjel glicerola i glukonske kiseline bez obzira na položaj. Najveće koncentracije glicerola izmjerene su u vinima položaja Mladice i iznosile su 8, 1 g/l kod redovne berbe te 10, 6 kod kasne, dok je koncentracija glukonske kiseline iznosila 0, 3 g/l kod redovne berbe, a 0, 6 g/l kod kasne berbe. Ukupni alkohol bio je veći u svim vinima kasne berbe, kao i ukupni ekstrakt i pepeo. Ukupna kiselost bila je niža u vinima kasne berbe bez obzira na položaj.
wine ; vintage ; glycerol ; gluconic acid
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano