Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj klimatskih uvjeta na pojedine parametre vina cv. Graševina bijela u vinogorju Kutjevo (CROSBI ID 653543)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Jakobović, Snježana ; Jakobović, Mario ; Obradović, Valentina ; Ergović, Maja Utjecaj klimatskih uvjeta na pojedine parametre vina cv. Graševina bijela u vinogorju Kutjevo // 3rd international scientific/professional conference "Agriculture in nature and environmental protection" / Danijel Jug, Roberta Sorić (ur.). Osijek: Osječki list, 2010. str. 129-132

Podaci o odgovornosti

Jakobović, Snježana ; Jakobović, Mario ; Obradović, Valentina ; Ergović, Maja

hrvatski

Utjecaj klimatskih uvjeta na pojedine parametre vina cv. Graševina bijela u vinogorju Kutjevo

Kakvoća vina cv.Graševina bijela vinogorja Kutjevo praćena je u petogodišnjem razdoblju, od 2000.-2004. godine na obiteljskom gospodarstvu Jakobović. Istraživanje je pokazalo promjene nekih kemijskih parametara koji bi se mogli povezati sa klimatskim promjenama pojedinih godina. Posebo bi se mogle izdvojiti 2000. i 2003. godina koje su imale najmanje oborina i u tim su godinama izmjerene najveće koncentracije alkohola (14, 4 vol.% i 13, 5 vol.%), na koje prema prikazanim rezultatima, klimatski uvjeti imaju najveći utjecaj. Sadržaj ukupnog ekstrakta u vinima također prati ovaj trend sa alkoholom, gdje je on viši u sušnim godinama, a samim time dobivamo vina punijeg okusa. Sadržaj ukupne kiselosti vina također prati trend variranja ovisno o činjenici da li je tijekom godine bilo više sušnih ili kišnih razdoblja. Dokaz ovoj tvrdnji je 2004. godina kada bilježimo najveću godišnju količinu oborina od 1075.4 mm i najveću izmjerenu kiselinu u vinu od 6, 6 g/l. S druge pak strane u sličnoj 2001. godini, u kojoj imamo isto tako visoku količinu oborina od 1000, 2 mm, ukupna kiselost vina bila je najniža 4, 5 g/l što bi se moglo pripisati kao greškom proizvođača, gdje je usljed pokušaja dobivanja većeg sadržaja šećera, kasnijom berbom došlo do pada kiseline. Upravo u toj 2001. godini imamo i najmanji sadržaj alkohola.

graševina bijela ; šećer ; kiselina ; klima ; vino

nije evidentirano

engleski

The influence of climatic conditions on certain parameters of wine cv. Welschriesling in Kutjevo vineyards

nije evidentirano

graševina ; sugar ; acid ; weather ; wine

nije evidentirano

Podaci o prilogu

129-132.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3rd international scientific/professional conference "Agriculture in nature and environmental protection"

Danijel Jug, Roberta Sorić

Osijek: Osječki list

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija