Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Rat i mir na šibensko-zadarskom području u drugoj polovici 16. stoljeća i politika osmanske Porte (na temelju odredaba centralne vlasti sačuvanih u Mühimme defterima) (CROSBI ID 59579)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Kursar, Vjeran Rat i mir na šibensko-zadarskom području u drugoj polovici 16. stoljeća i politika osmanske Porte (na temelju odredaba centralne vlasti sačuvanih u Mühimme defterima) // Braća Vranjani i vransko područje tijekom povijesti / Došen, Božo (ur.). Zadar : Pakoštane: Ogranak Matice hrvatske u Zadru ; Općina Pakoštane, 2017. str. 395-410

Podaci o odgovornosti

Kursar, Vjeran

hrvatski

Rat i mir na šibensko-zadarskom području u drugoj polovici 16. stoljeća i politika osmanske Porte (na temelju odredaba centralne vlasti sačuvanih u Mühimme defterima)

Rad se temelji na zbirci Mühimme deftera iz Osmanskog arhiva Predsjedništva vlade (Başbakanlık Osmanlı Arşivi) u Istanbulu, koji donose prijepise tzv. važnih (mühimme) odredbi centralne vlasti upućivanih lokalnim vlastima u provincijama. Na temelju prikupljenih podataka, stječe se dojam da je osmanska Porta u vrijeme mira nastojala voditi dobrosusjedsku politiku sa mletačkom Dalmacijom na lokalnom nivou, u skladu sa smjernicama državne politike prema Mletačkoj Republici, odredbama mirovnih ugovora i kapitulacija, te, ne na posljednjem mjestu, interesima međunarodne i međudržavne trgovine sa svojim najvažnijim trgovinskim partnerom. Takav pristup Porte ponekad se kosio sa partikularnim interesima osmanskih lokalnih vlasti. Centralnoj vlasti je, pritom, osmanski državni interes uvijek bio na prvom mjestu. Novoosvojena područja se ubrzo po završetku ratnih djelovanja inkorporiraju u osmansku državu na nekoliko razina. Naseljavanjem odanog i pretežito vlaškog stanovništva u krajevima uz granicu Porta je nastojala revitalizirati opustjela područja, ali i povećati pogranični vojni potencijal, neovisno o službenim postrojbama lokalnih begova. Migracije pravoslavnog stanovništva pritom su znatnije izmijenile i etno-konfesionalnu sliku spomenutog područja. Tome treba pridodati i nešto manje doseljavanje muslimanskog stanovništva, prvenstveno vojnog statusa, te slabiju islamizaciju domaćeg stanovništva, koja ipak, uzmemo li u obzir gradove dalmatinskog zaleđa, ili primjerice karijeru šibenskog renegada Murad-bega Tardića, nije bila bez značaja.

Dalmacija, Bosna, Osmanlije, Mlečani, migracije, islamizacija, trgovina

nije evidentirano

engleski

War and Peace in the Area of Šibenik and Zadar in the Second Half of the 16th Century and Policy of the Ottoman Porte

nije evidentirano

Dalmatia, Bosnia, Ottomans, Venetians, Migrations, Islamization, Trade

nije evidentirano

Podaci o prilogu

395-410.

objavljeno

Podaci o knjizi

Braća Vranjani i vransko područje tijekom povijesti

Došen, Božo

Zadar : Pakoštane: Ogranak Matice hrvatske u Zadru ; Općina Pakoštane

2017.

978-953-247-109-0

Povezanost rada

Povijest

Poveznice