Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899750

UKUPNA BETA AKTIVNOST ZRAKA I OBORINA


Marović, Gordana; Franić, Zdenko; Šega, Krešimir; Senčar, Jasminka; Bešlić, Ivan;
UKUPNA BETA AKTIVNOST ZRAKA I OBORINA // Zbornik sažetaka Desetog hrvatskog znanstveno - stručnog skupa "Zaštita zraka '17" / Doko Jelinić, Jagoda ; Žužul, Silva ; (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Hrvatsko udruženje za zaštitu zraka, 2017. str. 152-153 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
UKUPNA BETA AKTIVNOST ZRAKA I OBORINA
(TOTAL BETA ACTIVITY IN AIR AND FALLOUT)

Autori
Marović, Gordana ; Franić, Zdenko ; Šega, Krešimir ; Senčar, Jasminka ; Bešlić, Ivan ;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka Desetog hrvatskog znanstveno - stručnog skupa "Zaštita zraka '17" / Doko Jelinić, Jagoda ; Žužul, Silva ; - Zagreb, Hrvatska : Hrvatsko udruženje za zaštitu zraka, 2017, 152-153

Skup
Deseti hrvatski znanstveno - stručni skup "Zaštita zraka '17"

Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 03.-07. listopada 2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Onečišćenje atmosfere, radioaktivne tvari, ukupna beta aktivnost zraka, ukupna beta aktivnost oborina
(Atmosphere pollution, radioactive matter, total beta radioactivity in the air, total beta activity in the fallout)

Sažetak
Onečišćenje atmosfere radioaktivnim tvarima dio je ukupnih onečišćenja u atmosferi. Radio- aktivne su tvari sastavni dio atmosfere, bilo da su terestrijalnog ili kozmogenog podrijetla, ili se radi o radioaktivnosti koja je ispuštena u atmosferu djelovanjem ljudi. Praćenje i određivanje radi- oaktivnih tvari u zraku u Hrvatskoj je započelo 1961. godine i provodi se neprekidno do danas. Prisutnost radioaktivnih tvari u zraku i oborinama određuje se mjerenjem ukupne beta aktivnosti kao početnog podatka. Ukoliko se želi saznati koji je od radionuklida prisutan u uzorku, provodi se ispitivanje pojedinih radionuklida posebnim radiokemijskim analizama te alfa, beta i gamaspektro- metrijskim metodama. Cilj rada je prodiskutirati prisutnost radioaktivnih tvari u zraku u atmosferi nad Zagrebom i njihovo taloženje na zemljinu površinu. U okviru Državne mreže za trajno praćenje kakvoće zraka na mjernoj postaji Zagreb-1, smje- štenoj na raskrižju Miramarske ulice i Avenije Vukovar u Zagrebu, sakupljani su uzorci PM frak- cije lebdećih čestica. Za mjerenja ukupne beta aktivnosti korišteni su alikvotni uzorci filtra na koji- ma su sakupljene lebdeće čestice. Na lokaciji Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) u Zagrebu se neprekidno na visini jedan metar iznad tla prosisava zrak kroz filter papir Sch- neider-Poelman (plavi). U dane s oborinama provodi se njihovo sakupljanje pomoću Helmanovog pluviometra u dnevni zbrojni uzorak koji se potom propušta kroz ionoizmjenjivačku smolu na filtar papiru. U sakupljenom uzorku zraka i pripremljenom uzorku oborine najmanje 120 sati nakon uzor- kovanja mjeri se ukupna beta aktivnost u beta brojaču niskih aktivnosti Low-level beta Geiger–Müller multicounter system ; model RISØ GM-25-5. Kalibracija efikasnosti provedena je standardima Češkog metrološkog instituta. U ovom su radu prikazani rezultati određivanja ukupne beta aktivnosti zraka i radioaktivnih oborina (fallout) na uzorcima sakupljenima u periodu studeni 2016. – siječanj 2017. Odabrana su tri mjeseca u nizu koja se znatno razlikuju po režimu oborina kako bi se prikazale razlike u prisut- nosti radionuklida u nižim slojevima atmosfere kao i njihovo taloženje na zemljinu površinu. Koli- čina oborina u studenom 2016. godine iznosila je 113, 2 Lm (11 dana s oborinom), u prosincu 2, 5 Lm (u samo jednom danu s oborinama), a u siječnju 2017. godine 35, 5 Lm (devet dana s obori- nama) Rezultati su međusobno uspoređeni u vremenskom slijedu ; vrijednosti ukupne beta aktivnosti zraka izmjerene na postaji Zagreb-1 bile su u rasponu od 0, 3 mBqm do 7, 7 mBqm , uz prosjek 1, 7 ± 0, 9 mBqm . Na lokaciji IMI ukupna beta aktivnosti zraka bila je u rasponu od 0, 3 mBqm do 4, 8 mBqm uz prosjek 1, 3 ± 0, 8 mBqm . Vrijednosti ukupne beta aktivnosti oborina na lokaciji Institu- ta kretale su se u rasponu od 9, 0 mBqm do 1, 3 Bqm , uz prosjek od 0, 3 ± 0, 3 Bqm .

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Fizika, Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb