Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Priručnik za statističke podatke o otpadu (CROSBI ID 781186)

Druge vrste radova | ostalo

Kufrin, Jasna ; Požgaj, Đurđica ; Šimunović, Maja ; Caktaš Šagi, Filipa Priručnik za statističke podatke o otpadu // Zagreb. 2014.

Podaci o odgovornosti

Kufrin, Jasna ; Požgaj, Đurđica ; Šimunović, Maja ; Caktaš Šagi, Filipa

hrvatski

Priručnik za statističke podatke o otpadu

Za potrebe praćenja i ocjene uspješnosti provedbe politike gospodarenja otpadom na europskoj razini, koja se temelji na načelima sprečavanja stvaranja otpada, što veće oporabe otpada i njegovog sigurnog zbrinjavanja, od zemalja članica Europske unije zahtjeva se da periodički pripremaju i dostavljaju izvješća i podatke o stvaranju i obradi otpada. Po pristupanju Europskoj uniji i Republika Hrvatska je obvezna ispunjavati brojne izvještajne obveze sukladno europskim propisima, direktivama i uredbama iz područja gospodarenja otpadom. Agencija za zaštitu okoliša ima nadležnost za prikupljanje podataka i vođenje informacijskog sustava gospodarenja otpadom te provodi koordinaciju izvješćivanja i izvješćivanje o provedbi propisa Europske unije iz područja gospodarenja otpadom, uključujući i Uredbu (EZ) br. 2150/2002 o statističkim podacima o otpadu (Regulation (EC) No 2150/2002 of The European Parliament and of The Council of 25 November 2002 on Waste Statistics). Uredba 2150/2002 donesena je još 2002.godine kao zakonska osnova za prikupljanje statističkih podataka o otpadu na razini EU te joj se daje velika važnost. Određeni nedostaci u izvornom zakonodavstvu ispravljeni su donošenjem Uredbe Komisije 849/2010 koja je na snazi počevši od referentne godine 2010. Podaci se prikupljaju u Eurostatu i objavljuju svake dvije godine u skladu s općim metodološkim preporukama. Podatke za 2004-2009. godinu u Eurostat je dostavljao Državni zavod za statistiku temeljem provedenih statičkih istraživanja. U svibnju 2012. godine sklopljen je između Državnog zavoda za statistiku (DZS) i Agencije za zaštitu okoliša Sporazum o stručnoj, znanstvenoj i poslovnoj suradnji, temeljem kojeg je Agencija preuzela obveze proizvodnje i prijenosa statistika otpada. Ovaj priručnik gotovo je u cijelosti preveden metodološki priručnik Eurostat-a „Manual on waste statistics - A handbook for data collection on waste generation and treatment - 2013 edition“ objavljen u travnju 2013.godine, na izradi kojeg su nekoliko godina radili brojni stručnjaci Eurostata, nacionalni statistički uredi, agencije za okoliš i savjetnici. Osim stručnjaka u nadležnim tijelima kojima će priručnik omogućiti dodatna pojašnjenja o metodologiji praćenja statističkih podataka o otpadu, priručnik će biti koristan i institucijama koje obavljaju stručne poslove u gospodarenju otpadom kao i ostalim krajnjim korisnicima statistika.

Otpad, Statistički podaci

nije evidentirano

engleski

Manual on Waste Statistics

nije evidentirano

Waste, Statistics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano

Poveznice