Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Lepidium meyenii (Brassicaceae) i Moringa oleifera (Moringaceae) kao superhrana: glukozinolati i oksidacijska stabilnost (CROSBI ID 653417)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Brzović, Petra ; Đulović, Azra ; Generalić Mekinić, Ivana ; Blažević, Ivica Lepidium meyenii (Brassicaceae) i Moringa oleifera (Moringaceae) kao superhrana: glukozinolati i oksidacijska stabilnost // Book of Abstract of 10th International Scientific and Professional Conference „With Food to Health“ Osijek, Croatia, / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek: Studio HS internet, 2017. str. 63-63

Podaci o odgovornosti

Brzović, Petra ; Đulović, Azra ; Generalić Mekinić, Ivana ; Blažević, Ivica

hrvatski

Lepidium meyenii (Brassicaceae) i Moringa oleifera (Moringaceae) kao superhrana: glukozinolati i oksidacijska stabilnost

Glukozinolati su sekundarni biljni metaboliti koji se mogu pronaći u 16 porodica reda Brassicales među koje spadaju biljke iz porodica Brassicaceae i Moringaceae. Njihovom termičkom, enzimskom ili kemijskom razgradnjom nastaju hlapljivi spojevi, među kojima se ističu izotiocijanati, poznati po svojoj biološkoj aktivnosti. U okviru ovog rada istraživane su biljke maca (Lepidium meyenii) i moringa (Moringa oleifera) poznate kao superhrana zbog izuzetno visokog sadržaja fitonutrijenata. Glukozinolati kao karakteristični spojevi ovih biljaka određeni su indirektnom metodom preko njihovih razgradnih produkata. Hlapljivi izolati dobiveni različitim metodama hidrodestilacije i ekstrakcije analizirani su plinskom kromatografijom spregnutom sa spektrometrom masa (GC-MS) te infracrvenom spektroskopijom s Fourierovom transformacijom (FTIR). U Lepidium meyenii identificirani su sljedeći spojevi: fenilacetonitril i benzil-izotiocijanat (razgradni produkti glukotropeolina) i 3-metoksifenilacetonitril (koji potječe od glukolimnantina). GC-MS analizom hlapljivih izolata biljke Moringa oleifera nisu identificirani razgradni produkti glukozinolata, ali je potvrdu prisustva razgradnih produkata glukomoringina ukazala FTIR analiza. Oksidacijski procesi predstavljaju raširen problem prehrambene industrije. Danas je vrlo popularan dodatak različitog bilja i začina u svrhu aromatiziranja ulja, kao i produljenja njihovog vijeka trajanja. Stoga je također ispitan učinak dodatka praškastih uzoraka ovih biljaka na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja primjenom metode ubrzane oksidacije korištenjem Rancimat uređaja.

glukozinolati, oksidacija ulja, GC-MS, FTIR, Rancimat

Rad je financiran od HRZZ projekta BioSMe (IP-2016-06-1316) i studentskog projekta “Najbolje od Dalmacije: znanost potvrđuje tradiciju”.

engleski

Lepidium meyenii (Brassicaceae) and Moringa Oleifera (Moringaceae) as superfood: Glucosinolates and oxidative stability

nije evidentirano

glucosinolates, oil oxidation, GC-MS, FTIR, Rancimat

nije evidentirano

Podaci o prilogu

63-63.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstract of 10th International Scientific and Professional Conference „With Food to Health“ Osijek, Croatia,

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek: Studio HS internet

978-953-7005-49-8

Podaci o skupu

10th International Scientific and Professional Conference „With food to health“

poster

12.10.2017-13.10.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija