Masnokiselinski sastav trajnih i polutrajnih kobasica na hrvatskom tržištu (CROSBI ID 653381)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Lešić, Tina ; Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana ; Krešić, Greta
hrvatski
Masnokiselinski sastav trajnih i polutrajnih kobasica na hrvatskom tržištu
Meso i mesni proizvodi neophodan su dio ljudske prehrane, ali se zbog značajnog udjela masti i njenog sastava često navode u negativnom kontekstu. U ovom radu analiziran je profil masnih kiselina različitih vrsta kobasica te njihov potencijalni učinak na zdravlje potrošača. Ukupno 35 uzoraka iz kategorije trajnih (n = 20) i polutrajnih (n = 15) kobasica, proizvedenih u više hrvatskih mesnih industrija i nazočnih na hrvatskom tržištu, nasumično je prikupljeno tijekom 2016. i 2017. godine. Statistička obrada podataka nije pokazala značajne razlike (p > 0, 05) u masnokiselinskom sastavu različitih vrsta kobasica. Zbog visokog udjela n-6 linolne kiseline te niskog udjela n-3 masnih kiselina, omjeri n-6/n-3 bili su karakteristično veći za ovakve vrste proizvoda u odnosu na zdravstvene preporuke. Omjer polinezasićenih i zasićenih masnih kiselina (PUFA/SFA) je za većinu proizvoda (0, 35-0, 38) nešto manji u odnosu na donju granicu preporučenih vrijednosti (> 0, 4). Vrijednost manja od 1 predstavlja zdravstvenu preporuku za parametre kvalitete masti koji se temelje na funkcionalnim svojstvima masnih kiselina i to aterogenom (AI) i trombogenom indeksu (TI). AI je za sve vrste proizvoda bio u skladu sa preporukom, dok je TI, koji se dovodi u vezu s rizikom zgrušavanja krvi, bio nešto veći (1, 18-1, 28). Većina dobivenih rezultata objašnjava današnju potrebu proizvođača za modifikacijom masnokiselinskog profila mesnih proizvoda s ciljem poboljšanja nutritivnih svojstava i pozitivnih učinaka na zdravlje potrošača.
kobasice, mesni proizvodi, sastav masnih kiselina, kvaliteta masti, nutritivni omjeri
nije evidentirano
engleski
Fatty acid composition of fermented and semi-dry sausages on the Croatian market
nije evidentirano
sausages, meat products, fatty acid composition, fat quality, nutritional ratios
nije evidentirano
Podaci o prilogu
113-113.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja"
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek:
978-953-7005-49-8
2232-9536
Podaci o skupu
10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( 10th International Scientific and Professional Conference With food to health )
poster
12.10.2017-13.10.2017
Osijek, Hrvatska