Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Masnokiselinski sastav trajnih i polutrajnih kobasica na hrvatskom tržištu (CROSBI ID 653381)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Lešić, Tina ; Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana ; Krešić, Greta Masnokiselinski sastav trajnih i polutrajnih kobasica na hrvatskom tržištu // Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek, 2017. str. 113-113

Podaci o odgovornosti

Lešić, Tina ; Pleadin, Jelka ; Vulić, Ana ; Krešić, Greta

hrvatski

Masnokiselinski sastav trajnih i polutrajnih kobasica na hrvatskom tržištu

Meso i mesni proizvodi neophodan su dio ljudske prehrane, ali se zbog značajnog udjela masti i njenog sastava često navode u negativnom kontekstu. U ovom radu analiziran je profil masnih kiselina različitih vrsta kobasica te njihov potencijalni učinak na zdravlje potrošača. Ukupno 35 uzoraka iz kategorije trajnih (n = 20) i polutrajnih (n = 15) kobasica, proizvedenih u više hrvatskih mesnih industrija i nazočnih na hrvatskom tržištu, nasumično je prikupljeno tijekom 2016. i 2017. godine. Statistička obrada podataka nije pokazala značajne razlike (p > 0, 05) u masnokiselinskom sastavu različitih vrsta kobasica. Zbog visokog udjela n-6 linolne kiseline te niskog udjela n-3 masnih kiselina, omjeri n-6/n-3 bili su karakteristično veći za ovakve vrste proizvoda u odnosu na zdravstvene preporuke. Omjer polinezasićenih i zasićenih masnih kiselina (PUFA/SFA) je za većinu proizvoda (0, 35-0, 38) nešto manji u odnosu na donju granicu preporučenih vrijednosti (> 0, 4). Vrijednost manja od 1 predstavlja zdravstvenu preporuku za parametre kvalitete masti koji se temelje na funkcionalnim svojstvima masnih kiselina i to aterogenom (AI) i trombogenom indeksu (TI). AI je za sve vrste proizvoda bio u skladu sa preporukom, dok je TI, koji se dovodi u vezu s rizikom zgrušavanja krvi, bio nešto veći (1, 18-1, 28). Većina dobivenih rezultata objašnjava današnju potrebu proizvođača za modifikacijom masnokiselinskog profila mesnih proizvoda s ciljem poboljšanja nutritivnih svojstava i pozitivnih učinaka na zdravlje potrošača.

kobasice, mesni proizvodi, sastav masnih kiselina, kvaliteta masti, nutritivni omjeri

nije evidentirano

engleski

Fatty acid composition of fermented and semi-dry sausages on the Croatian market

nije evidentirano

sausages, meat products, fatty acid composition, fat quality, nutritional ratios

nije evidentirano

Podaci o prilogu

113-113.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja"

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek:

978-953-7005-49-8

2232-9536

Podaci o skupu

10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( 10th International Scientific and Professional Conference With food to health )

poster

12.10.2017-13.10.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija