Određivanje prisutnosti bjelančevina soje u hrenovkama molekularnom metodom (CROSBI ID 653379)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Perković, Irena ; Agičić, Marija ; Pleadin, Jelka ; Krajina, Hrvoje ; Škrivanko, Mario
hrvatski
Određivanje prisutnosti bjelančevina soje u hrenovkama molekularnom metodom
U proizvodnji mesnih proizvoda učestalo se koriste bjelančevine soje zbog svoje velike sposobnosti vezivanja vode i povećanja stabilnosti emulzija, uz minimalan utjecaj na okus i boju krajnjeg proizvoda. Osim toga, bjelančevine soje karakterizira i visoka biološka vrijednost te laka probavljivost. No, kako soja pripada skupini osnovnih alergena u hrani, njezina prisutnost, ukoliko nije označena na deklaraciji proizvoda, može predstavljati potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi osjetljivih na ovaj alergen. Stoga je cilj ovog rada bio uvesti molekularnu PCR (engl. Polymerase chain reaction) metodu za identifikaciju bjelančevina soje te potom ispitati prisutnost ovih bjelančevina u hrenovkama koje se kao namirnica široko konzumiraju u svim dobnim skupinama potrošača. Uzorkovano je ukupno 17 uzoraka hrenovki proizvedenih od strane različitih proizvođača te su rezultati ispitivanja uspoređeni s deklaracijom na proizvodima kako bi se utvrdila sukladnost u označavanju ovog alergena. U 5 uzoraka hrenovki bjelančevine soje bile su naznačene na deklaraciji i PCR metodom su iste i utvrđene. U preostalih 12 uzoraka prisutnost bjelančevina soje nije bila označena na deklaraciji, od kojih u 11 uzoraka prisutnost bjelančevina soje nije ni utvrđena, sukladno s deklaracijom, dok je u jednom uzorku utvrđena prisutnost bjelančevina soje bez označavanja prisutnosti ovog alergena. Rezultati istraživanja pokazuju da većina proizvođača hrenovki na hrvatskom tržištu ispravno označava svoj proizvod, ali ukazuju i na moguće nesukladnosti pri označavanju, te na potrebu stalne kontrole prehrambenih proizvoda na prisutnost alergena s ciljem zaštite osjetljive populacije potrošača.
soja, alergeni, hrenovke, PCR metoda
nije evidentirano
engleski
Determining the presence of soy proteins in frankfurters using molecular methods
nije evidentirano
soy, allergens, frankfurters, PCR method
nije evidentirano
Podaci o prilogu
93-93.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja"
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek:
978-953-7005-49-8
2232-9536
Podaci o skupu
10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( 10th International Scientific and Professional Conference With food to health )
poster
12.10.2017-13.10.2017
Osijek, Hrvatska