Trešnje zagrebačke županije u integriranom i organskom uzgoju (CROSBI ID 414529)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Volarević, Andrea
Čmelik, Zlatko
Batelja Lodeta, Kristina
hrvatski
Trešnje zagrebačke županije u integriranom i organskom uzgoju
Ukupna proizvodnja trešnje u 2013. godini iznosila je 6046 t od čega je 3927 t bilo namijenjeno za tržište. U integriranoj proizvodnji koriste se nove sorte koje imaju veću masu i bolju kakvoću ploda. Prema Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi u organskoj proizvodnji najzastupljeniji su nasadi jabuka, krušaka, trešanja i šljiva. Trešnja je bogat izvor flavonoida i antocijana te stoga spada u skupinu 'funkcionalne' zdrave hrane. Interes proizvođača, osobito u Zagrebačkoj županiji se povećao zadnjih godina za proizvodnju trešnje kako u integriranom tako i u organskom uzgoju. U ovom radu nalazi se pregledan prikaz pomoloških karakteristika tri sorte: Kordia, Van i Regina. Prikazane su morfološke karakteristike tih istih sorata uzgojenim u organskim uvjetima proizvodnje te u integriranim uvjetima proizvodnje. U organskom uzgoju sorta Kordia imala je najdužu peteljku te se isticala većom masom, širinom i visinom ploda. U integriranom uzgoju sorta Regina se po svim morfološkim karakteristikama ploda pokazala najbolja.
Prunus avium, tipovi proizvodnje, zagrebačko područje, morfološke karakteristike.
nije evidentirano
engleski
Sweet cherries in integrated and organic farming of Zagreb County
nije evidentirano
Prunus avium, production types, Zagreb area, morphological characteristics.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
20.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb