Morfološka svojstva plodova i koštica introduciranih sorata maslina (CROSBI ID 414527)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Radović, Pavao
Benčić, Đani
Batelja Lodeta, Kristina
hrvatski
Morfološka svojstva plodova i koštica introduciranih sorata maslina
Maslina se u Hrvatskoj pa tako i na području Istre uzgaja već nekoliko tisuća godina. Iako se ne može sa sigurnošću reći no brojni povjesničari i arheološka nalazišta nam sugeriraju rasprostranjenost masline na području Istre i prije dolaska Rimljana. U Hrvatskoj se maslina uzgaja u njenom priobalnom pojasu i na otocima. Istra kao jedna od šest podregija uzgoja maslina predstavlja najsjevernije područje gdje maslina uspijeva. U Istri se danas uzgaja oko tridesetak sorata maslina koje su introducirane u različitim vremenskim periodima. Najzastupljenije su autohtone sorte poput: Buže, Istarske bjelice, Žižolere, Črnice, Karbonace, Plominke, Buže vodnjanske, Ženske i Muške puntože, Moražole te udomaćene sorte kao što je Leccino, Pendolino, Frantoio, Itrana, Picholine, Ascolana tenera, Rosciola i dr. Provelo se istraživanje na 5 sorata (Pendolino, Leccino, Ascolana, Picholine, Arbosana) maslina gdje su mjereni morfološki parametri plodova i koštica. Plodovi sorte Ascolana su bili najkrupniji s najvećom masom, navedena sorta imala je i najveću košticu. Najmanje plodove imala je sorta Pendolino.
Istra, sorte maslina, morfološki paremetri
nije evidentirano
engleski
Morphological characteristics of fruits and seeds of introduced varieties of olives
nije evidentirano
Istria, morphological parameters, olive variety
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
15.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb