Utjecaj hranidbe na povećanje hranjive vrijednosti kokošjih jaja (CROSBI ID 414507)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Karačić, Domagoj
Pintar, Jasna
hrvatski
Utjecaj hranidbe na povećanje hranjive vrijednosti kokošjih jaja
Hranidba nesilica čini najbitniju i financijski najveću stavku u proizvodnji konzumnih jaja. U krmnoj smjesi moraju biti prisutni svi mikro i makro elementi potrebni za normalan metabolizam kokoši i to u odgovarajućim količinama i omjerima. Također hrana mora biti mikrobiološki ispravna, te ne smije sadržavati štetne tvari. Na neodgovarajuću hranidbu, kokoši odgovaraju padom proizvodnje, te gubitak od samo nekoliko jaja po nesilici godišnje, u financijskom obračunu znači mnogo. kakvoća hrane utječe na kakvoću jaja, to jest na boju žumanjka, okus i osobine ljuske. U proizvodnji kokošjih jaja posljenjih se godina se nastoje iznači nova hranidbena rješenja kako bi se povećala hrannjiva vrijednost jaja i kako bi se njihovom konzumacijom potrošači bolje opskrbili određenim hranjivim tvarima koje povoljnjije djeluju na ljudsko zdravje. Cilj ovog završnog rada bio je iz dostupnih literaturnih podataka proučiti najnovije spoznaje o obogaćivanju kokošjih jaja različitim hranjivim sastojcima koji se koriste u hranidbi kokoši nesilica. uspoređujući jaja obogaćena različitim dodatcima prehrani koji sadrže veće količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, vitamina E selena, nože se zaključiti da ista imaju veću biološku vrijednost u odnosu na njihovu cijenu, te da bi ovakva funkcionalna jaja trebala biti zastupljenija u ljudskoj prehrani.
hranidba nesilica, kvaliteta jaja, dodaci hrani za životinje
nije evidentirano
engleski
Animal nutrition influence on increasing the nutritional value of chicken eggs
nije evidentirano
laying hens nutrition, egg quality, feed additives
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
18.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb