Utjecaj modificiranih ugljikohidrata stijenke kvasca na proizvodnju pilića u tovu (CROSBI ID 414506)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Madjeruh, Marija
Pintar, Jasna
hrvatski
Utjecaj modificiranih ugljikohidrata stijenke kvasca na proizvodnju pilića u tovu
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj modificiranih ugljikohidrata stijenke kvasca u krmnim smjesama na proizvodne rezultate pilića u tovu. Korištena su 300 muških jednodnevnih pilića hibrida Ross 308 koji su slučajnim odabirom smješteni u 2 skupine sa 6 ponavljanja. Tokom istraživanja pilići iz kontrolne skupine bili su hranjeni starterom s 24, 0 % SB (14 dana), finišerom I s 21, 0 % SB (14 dana) i finišerom II s 20, 0 % SB (10 dana). Pilići u pokusnoj skupini su hranjeni istom smjesom kao kontrolna skupina s dodatkom modificiranih ugljikohidrata. U starter je dodano 800 g, finišer I 400 g, a u finišer II 200 g po toni krmne smjese. Prilikom promjene smjesa, pilići su vagani. Prosječne tjelesne mase pilića na kraju istraživanja su bile 2808, 86 g u kontrolnoj i 2880, 42 g u pokusnoj skupini. Konverzija krmnih smjesa je iznosila 1, 58 i 1, 56 kg/kg tjelesne mase u kontrolnoj i pokusnoj skupini. Pošto su tjelesne mase u pokusnoj skupini veće za 2, 62 %, ali ne statistički značajne, a konverzija niža za 1, 27 % (p>0, 05), preporučuje se korištenje modificiranih ugljikohidrata stijenke kvasca u krmnim smjesama za hranidbu pilića.
modificirani ugljikohidrati, proizvodni rezultati, tovni pilići
nije evidentirano
engleski
Influence of modified yeast carbohydrates from cell wall during chicken fattening
nije evidentirano
modified carbohydrates, production results, broiler chickens
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
27.10.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb