Tehnološke i zakonske mogućnosti korekcije mošta i vina (CROSBI ID 414504)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Babić, Iva
Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Tehnološke i zakonske mogućnosti korekcije mošta i vina
Kemijski sastav mošta i vina određuje njihovu kakvoću i senzorna svojstva. Obzirom da se kemijski spojevi formiraju već u samom grožđu, za kvalitetan mošt i vino vrlo je važno imati grožđe optimalne kakvoće. Ovisno o uvjetima dozrijevanja grožđa, koji se mogu razlikovati od godine do godine i mogu biti bolji ili lošiji od optimalnih, mijenja se i kemijski sastav mošta. Suvremena vinarska tehnologija nam omogućuje pristup različitim metodama korekcije mošta i vina, pri čemu ih zakonodavstvo regulira i ograničava. Na taj način se sprječava daljnja degradacija vina, uz istovremeno povećavanje kakvoća. Korekcije obuhvaćaju postupke pojačavanja, doslađivanja, dokiseljavanja i otkiseljavanja mošta ili vina, djelomičnu dealkoholizaciju te ionsku stabilizaciju vina u određenim okolnostima i pod zakonski određenim uvjetima.
vino ; mošt ; tehnološke korekcije ; zakonodavne odredbe
nije evidentirano
engleski
Technological and legal options of must and wine corrections
nije evidentirano
wine ; must ; technological corrections ; law regulations
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
11.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb