Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk (CROSBI ID 414501)

Ocjenski rad | diplomski rad

Batistić, Ivan Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk / Jeromel, Ana (mentor); Jagatić Korenika, Ana-Marija (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Batistić, Ivan

Jeromel, Ana

Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk

Hladna maceracija sve više se nameće kao jedan od uobičajenijih tehnoloških postupaka u proizvodnji bijelih vina čime se utječe kako na kompleksnost arome tako i na punoću okusa vina. Područje uzgoja sorte Grk usko je vezano uz otok Korčulu pri čemu je položaj Lumbarda najpoznatiji. Samim time dosadašnja tehnologija proizvodnje bila je vezana ili uz postupak brze prerade ili uz tradicionalnu maceraciju u nekontroliranim uvjetima. Cilj ovoga rada je primjenom kontrolirane hladne maceracije i komercijalnih sojeva kvasca definirati organoleptična i fizikalno-kemijska svojstva vina Grk u odnosu na kontrolnu varijantu. U istraživanju se koristi grožđe kultivara Grk, berbe 2014 godine te komercijalni sojevi kvasaca Lalvin EC 1118 te Lalvin QA23. Neposredno nakon berbe, grožđe je izrunjeno i izmuljano te je dobiveni masulj maceriran na temperaturi od 10 °C u trajanju od 6 sati. Nakon toga provedena je inokulacija kvascima te alkoholna fermentacija u kontroliranim uvjetima. Dobivena vina senzorno će se ocjeniti te će se u njima provesti osnovna fizikalno kemijska analiza metodama prema OIV-u.

Grk ; hladna maceracija ; alkoholna fermentacija ; kvasci ; aromatski spojevi

nije evidentirano

engleski

Influence of cold maceration on Grk wine quality

nije evidentirano

Grk ; cold maceration ; alcoholic fermentation ; yeast ; aromatic compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

28.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice